Inspiratiegids
Inspiratiegids

Het koelen van het huis

Het koelen van het huis

14 juli 2020 Blog

Nu de warme dagen én nachten er weer aankomen wordt het thema koelen veelvuldig bij ons aan tafel besproken.
We merken dat dit onderdeel in zomer vaker een belangrijk bespreekpunt is dan in de winter, echter houden wij hier vanaf dag één, bij het eerste gesprek, rekening mee. Ook in de winter.

In dit blog willen wij de mogelijkheden van het koelen van het huis bespreken. Er zijn een aantal onderdelen die hierbij belangrijk zijn.

  • Zonwering
  • Installatie
  • Vloerafwerkingen

Zonwering
Koelen begint bij zonwering, wanneer de zon ongeremd de woning in kan schijnen kan geen enkel systeem de woning koel houden. Het is daarom goed (eventueel met uitzondering van de Noordzijde) de kozijnen te voorzien van screens of rolluiken. Bij tuindeuren e.d. wordt veelal een knik-armscherm toegepast. Screens kunnen in een aantal gevallen worden ingebouwd, bij rolluiken wordt dit lastiger omdat een groter pakket boven het kozijn in de spouw ingebouwd moet worden. Ook wanneer de zonwering uitgevoerd wordt als opbouw kan e.e.a. elektrisch worden uitgevoerd of kan dit voorbereid worden. Zowel de rails, doek en screen zijn in vele kleuren verkrijgbaar zodat dit (onopvallend) met de woning matcht.

Installatie
We kunnen het koelen van een huis onderverdelen in een aantal systemen. Als eerste de bekend airco-installatie. Dit systeem werkt met binnen-units op de gewenste plaatsen, met één of meerder buitenunits, afhankelijk van aantal binnenunits / capaciteit van de buitenunit. Voor de buitenunit kunnen wij met de installateur de meest geschikte locatie zoeken, zodat deze (deels) uit het zicht gemonteerd word en geen hinderlijk geluid hoorbaar is. Een airco is veruit de beste manier om de woning goed te koelen.

Daarnaast kan er gekoeld worden met een warmtepomp. Sinds de zomer 2018 is het verplicht nieuwbouw woningen uit te voeren met een warmtepomp.

Een luchtwarmtepomp (of lucht-water-warmtepomp genoemd) bestaat uit een buitenunit, vergelijkbaar als die van een airco-unit, in combinatie met vloerverwarming in de gehele woning of vloerverwarming op de beganegrond en convectoren op de verdieping. Een aantal types lucht-warmtepompen kunnen worden voorzien van een koelmodule, waardoor een koelfunctie ontstaat.

Daarnaast zijn er ook zgn. aard-warmtepompen (of water-water warmtepomp genoemd) Deze zijn standaard voorzien van een koelfunctie waardoor in de winter gebruikt gemaakt wordt van de warmte in de grond en in de zomer van de koude.

Bij het koelen wordt er water van ca. 18 graden door de vloerverwarming en convectoren gepompt. Deze temperatuur kan niet veel lager omdat er dan condens ontstaat wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Met dit koelsysteem kan een paar graden terug gekoeld worden, een zogenaamde topkoeling, wat bij onze opdrachtgevers zeker als prettig wordt ervaren bij hete zomers waarbij de warmte niet meer buiten te houden is.

 

Vloerafwerkingen
Waar de vloerafwerking belangrijk is bij het verwarming van een huis geldt dit ook bij het koelen. Bij vloerverwarming i.c.m. een houten vloer, wordt de warmte enigszins geremd door deze vloer. Dit  levert overigens geen problemen op wanneer de capaciteit hier op berekend is. Een houten vloer i.c.m. koeling is geen optie, de houten vloer remt de koeling dusdanig dat deze nauwelijks effekt meer heeft. Om over vloerafwerking als tapijt e.d. maar te zwijgen.

Het beste is het om tegelvloeren, PVC-vloer en of gietvloeren toe te passen. Deze geven zowel de warmte als de koeling goed door. Uiteraard is het toepassen van tapijt niet nadelig bij monteren van een airco-installatie.

Tijdens onze gesprekken komen deze onderwerpen zeker aan bod. Mocht u op voorhand vragen hebben, vraag het één van onze adviseurs.