Inspiratiegids
Inspiratiegids

Wel of geen rieten dak

Riet, natuurlijk

Een rieten dak is helemaal hot! Was riet de afgelopen decennia alleen weggelegd voor exclusieve woningen, het nieuwe riet kan ook uw woning versieren. Qua veiligheid, duurzaamheid en energiezuinigheid is riet een echte topper. En net als vroeger is riet vooral natuurlijk en erg mooi. Meer dan de helft van de woningen die rietexpert Bouwbedrijf Lichtenberg bouwt, is voorzien van een rieten dak. Jarenlange ervaring vertaalt zich in vertrouwen.
Wordt het riet of niet?

6. Schitterende villa in Laren

Een rieten dak

Een ‘Lichtenberg rieten dak’ onderscheidt zich van de rest. Volgens de creatieve architecten bij deze rietspecialist, wordt de uitstraling van een rieten dak extra benadrukt wanneer er veel diversiteit in de kapvorm aanwezig is. Golvende of ronde dakkapelletjes geven een romantisch en warme uitstraling. Riet laat zich gemakkelijk in alle denkbare vormen leiden. Het mag best wel uitgesproken zijn, vinden ze bij Bouwbedrijf Lichtenberg.

Deze instelling is bepalend voor de uitstraling van de dakontwerpen van de rietspecialist. Wie denkt dat een creatieve rieten kap veel duurder is dan een dito pannendak, zal aangenaam verrast zijn. Deze prijzen zullen niet zoveel uit elkaar liggen. Een rieten dak heeft bijvoorbeeld geen goten met hun bijhorende dure afwerking. En dus ook veel minder onderhoud. Dat scheelt! De meerwaarde, die uw huis krijgt door een chic rieten dak met natuurlijke uitstraling, is vele malen meer waard.

 

11. Luxe villa met veel prachtige details

Duurzaam

Riet oogt niet alleen mooi, het is tevens een schoon product. Voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, is een rieten dak een must.

Riet als dakbedekking is milieuvriendelijk Het is immers een natuurproduct; het oogsten kost nauwelijks energie. Ook het rietdekken is een ambacht dat voornamelijk door mensenhanden wordt gedaan. Daarnaast bespaart zo’n natuurlijk dak ook energie. Het materiaal heeft een bijzondere thermische en akoestische isolatiewaarde. De isolatiewaarde van rieten daken ligt vel hoger dan die van pannendaken. ER kan een RC_waarde behaald worden van rond de 6. In de praktijk zal dit in de zomer koele ruimtes opleveren. In de winter wordt de warmte juist goed vastgehouden en dat betekent minder stoken. Een rieten dak zal, wanneer er kwalitatief goed riet gebruikt wordt, zeer lang mee gaan. Mits er ook op de juiste manier gedekt is, iets waarin Bouwbedrijf Lichtenberg expert is. Naast de kwaliteit, heeft de levensduur van een rieten dak ook te maken met de hellingshoek. Een dak met een helling van bijvoorbeeld 25° gaat circa 10 jaar mee. Maar een rieten dak met een helling van 50° kan zelfs gemakkelijk 30 tot 40 jaar blijven zitten. Mits het dak natuurlijk goed onderhouden wordt. Bouwbedrijf lichtenberg kan zelfs een onderhoudscontract voor het riet verzorgen, waardoor de levensduur wordt verlengd. Preventief onderhoud is altijd aan te raden.

Tip: Het tegen brand verzekeren van een huis met een rieten, gesloten (schroef)dak kan tegen hetzelfde tarief als een huis met een pannendak.

Veilige constructie

Weerhoudt een vermeend risico op brandgevaar u wellicht ervan uw droomdak teAmbachtelijke aandacht Montage riet realiseren? Bij woningen van rietexpert Bouwbedrijf Lichtenberg is deze terughoudendheid ongegrond. Dit gespecialiseerde bouwbedrijf past de nieuwste technieken toe, waardoor uw rieten dak aan de veiligheidseisen voldoet. Het verschil zit ‘m met name in de toegepaste constructie. Bij een traditioneel rieten dak, waar het riet in een open constructie op de rietlatten gebonden wordt, blijft het riet aan de binnenkant zichtbaar. In geval van brand krijgen de vlammen een constante zuurstoftoevoer en wakkeren aan. Bouwbedrijf Lichtenberg werkt echter met een gesloten constructie. Hierbij wordt het riet op een gesloten ondergrond geschroefd met onderin een dampremmer. Door de constructie komt tevens de isolatiewaarde van het dak en de esthetiek aan de binnenzijde ten goede. Een rieten dak met een gesloten constructie zal geen problemen of extra kosten opleveren bij uw verzekering.

Unieke ventilatie

Een gesloten constructie is prachtig voor de veiligheid en de isolatie, maar kan voor vochtproblemen zorgen. Vocht in de kapconstructie is uiteraard slecht voor het riet. Het zet een rottingsproces in gang en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij de vroegere open kapconstructies, waarbij je op zolder tegen het riet aankeek, was vocht geen probleem. Door de ventilatie droogde het riet vanzelf. Tegenwoordig zijn alle kappen geïsoleerd en moeten we het vocht buiten de constructie houden.

Bouwbedrijf Lichtenberg is hier bijzonder alert op. De specialisten van Lichtenberg brengen aan de onderkant – zo laag mogelijk in de constructie- een dampdichte folie aan, die op de naden goed wordt afgedicht met speciale kit. Dankzij deze unieke methode krijgt vocht geen kans om onder het riet te komen. Het vocht zal desondanks uit de woning moeten, waarvoor ventilatiepetjes op de zolder worden geplaatst. Zo wordt vochtige lucht via de zolder probleemloos naar buiten afgevoerd. Er wordt, kortom, alles aan gedaan om vocht tussen het riet en de isolatie te voorkomen. Bij elk opgeleverd rieten dak, levert Bouwbedrijf Lichtenberg een rietventilatie rapport af. Dat maakt het verschil!

Twijfels over riet?

Veel mensen aarzelen over de keuze voor een rieten dak. Ook Joke en Nico hebben even getwijfeld. Zij droomden van een speels huis met een rieten dak. Maar is zoiets wel veilig genoeg? ‘‘Mijn ouders woonden lang geleden in een woning met een rieten kap. Daar is toen brand ontstaan. De angst voor een dak van riet zit er bij onze familie nog steeds in’’, verklaart Joke hun twijfels. Bouwbedrijf Lichtenberg kon hen gelukkig uitleggen dat rieten daken tegenwoordig op een andere manier geconstrueerd worden. De gesloten constructie die zij hanteren, zorgt ervoor dat vuur geen kans meer krijgt. Joke en Nico waren om.

Ze konden nu hun droomhuis vormgeven op de manier die ze altijd al wilden. Joke: ‘’Zelfs verzekeringen gaan er tegenwoordig vanuit dat een rieten schroefdak net zo veilig is als een pannendak. Nou, dat wil wat zeggen! Ik ben dolblij dat wij na het advies van Lichtenberg toch voor een rieten dak hebben gekozen. Het staat werkelijk prachtig; ik voel mij geen moment onveilig. Ons dak blijkt alleen maar voordelen te hebben: de energierekening is aangenaam laag.”

Maak een afspraak