Inspiratiegids
Inspiratiegids

Warmtepomp

Warmtepomp

3 juli 2015 Blog, Twee onder een kap 0

Duurzaamheid staat steeds meer centraal tijdens het ontwerpproces van een villa. Niet alleen door wetgeving betreffende de energiezuinigheid van een woning, maar ook doordat mensen steeds bewuster nadenken over een beter milieu. Duurzaam bouwen betekent niet alleen maar energiebesparing, het bespaart ook grondstoffen en duurzame woningen zijn vaak gezonder voor de bewoners. Er zijn dan ook vele opties om een huis duurzamer te maken. Eén van die opties is de installatie van een warmtepomp als milieuvriendelijke verwarming en warmwater bron.

Een warmtepomp? Wat is dat?

Warmwaterpompen halen door middel van een warmtewisselaar warmte uit bijvoorbeeld de lucht, de aarde of uit grondwater. Warmte via de lucht gaat veelal via speciale collectoren op het dak van het huis. Gaat het via de bodem dan loopt er een leidingsysteem door de bodem waar een vloeistof doorloopt die warmte van het grondwater of de bodem verzameld. Een warmtepomp is een comfortabele warmtebron die heel gelijkmatig de warmte via de radiatoren verdeeld over de hele woning. Behalve dat het een milieuvriendelijke warmtebron is levert een waterpomp nog een groot voordeel op, namelijk een hoog rendement. Moet een ouderwetse HR 107 combiketel het nog doen met een rendement van 107, een warmtepomp voor verwarming ligt het rendement op 160 tot 200 procent. Voor warm water ligt het rendement op 80 tot 140 procent rendement. De warmtepomp kan in combinatie met een Lage Temperatuur Verwarming (LTV) het huis ook koelen.

Capaciteit en ruimte

Warmtepompen zijn geschikt om een constante warmte af te geven. Als er vaak moet worden warmgestookt gaan de voordelen verloren. Bovendien moet het systeem voldoende capaciteit hebben om de hele woning te verwarmen. De ruimte die nodig is voor het hele systeem is dus afhankelijk van de inhoud van een villa. Gemiddeld genomen neemt het hele systeem al gauw de ruimte in ter grootte van twee koelkasten. Plaatsing in een kelder of aparte ruimte wordt dan ook aangeraden.

Wilt u graag meer informatie over de installatie van een warmtepomp, neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie