Inspiratiegids
Inspiratiegids

Waarom een constructieberekening?

Waarom een constructieberekening?

14 maart 2018 Blog, Twee onder een kap

Ga je een villa of een huis bouwen, dan is het maken van een constructieberekening een vereiste. In een eerder blog spraken we al over de sondering. Dat had betrekking op het draagvermogen van de grond waarop een huis wordt gebouwd. Nu spreken we over de constructieberekening. En dit heeft logischerwijs te maken met het draagvermogen van de constructie onder je huis.

Wat is eigenlijk een constructie?

Voordat we meer gaan vertellen over zo’n berekening, is het raadzaam in het kort uit te leggen wanneer men spreekt van een constructie. Er is sprake van een constructie als het geheel bestaat uit meerdere delen. Iets wat slechts uit één deel bestaat is simpelweg geen constructie; het dient dus een samenvoeging te zijn van meerdere delen. Omdat het een samenvoeging betreft, is de aanwezigheid van een constructieberekening dus zeer waardevol. Met zo’n berekening kan worden vastgesteld wat het draagvermogen is van het geheel dat uit afzonderlijke delen is opgebouwd.

Wie maakt de constructieberekening?

Een constructieberekening dient gemaakt te worden door iemand die daartoe bevoegd is en veel kennis heeft van het fenomeen draagvermogen. Ook al ben je een ervaren klusser en heb je twee rechterhanden, dan nog is het niet vanzelfsprekend dat je de berekening van het draagvermogen even snel berekent. Een constructeur is hiervoor de aangewezen man. Dit is meestal de projectleider of de architect. Deze constructeur is in ieder geval verantwoordelijk voor het berekenen van de constructie; ook al voert hij deze berekening niet zelf uit.

Een constructeur berekent – zoals gezegd – het draagvermogen van de constructie. Hij dient als geen ander te weten wat de maximale belasting mag zijn op de dragende delen. Het maken van een constructietekening is hierbij noodzakelijk om het voor hemzelf en de andere partijen te verduidelijken. Hierop wordt onder meer aangegeven wat de sterkte en de dikte moet zijn van de te gebruiken materialen, alsook het draagvermogen van zowel de horizontale als verticale constructies.

Constructieprincipes

De architect of projectleider dient op de hoogte te zijn van bepaalde basisprincipes, de zogenaamde constructieprincipes. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de driehoekvorm die als constructie als zeer stabiel wordt beschouwd. Een ander principe is dat een beschermlaag moet worden aangebracht op materiaal dat kan roesten. Het zijn de standaardzaken waarvan de constructeur op de hoogte moet zijn.

Als u kiest voor een ervaren bouwbedrijf, dan kunt u er zeker van zijn dat deze vakmensen op de hoogte zijn van alle regels en standaarden. Bouwbedrijf Lichtenberg is een bedrijf dat alle ins en outs kent en u dus optimaal kan adviseren betreffende een constructieberekening en aanverwante onderwerpen.