Inspiratiegids
Inspiratiegids

Voordelen van zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen

6 april 2018 Blog

Ga je een nieuw huis of een villa bouwen, dan komt onherroepelijk het onderwerp zonnepanelen om de hoek kijken. Ook bij reeds bestaande huizen zijn zonnepanelen eveneens een onderwerp van gesprek. Kortom, we ontkomen de komende decennia niet meer aan de vraag of zonnepanelen op (met name nieuwbouw)huizen moeten worden geplaatst. De voordelen van zonnepanelen – het zijn er legio. De vraag is niet zozeer of maar wanneer elk huis van zonnepanelen is voorzien. De opmars van deze vorm van energiebesparing is niet meer te stuiten.

Solar panel against blue sky

Solar panel against blue sky

Voordelen zonnepanelen – huis

Een van de grote voordelen van zonnepanelen voor je huis is onmiskenbaar de toegevoegde waarde. Dat heeft vooral te maken met het energielabel dat vanaf 1 januari 2015 verplicht is voor iedereen die een huis koopt, verkoopt of verhuurt. Hoe hoger het energielabel, hoe meer waarde je huis heeft. De aanwezigheid van zonnepanelen zorgt er dus voor dat je huis een beter energielabel krijgt opgeplakt. In simpele woorden: je kunt simpelweg meer vangen als je je huis verkoopt op het moment dat je huis is voorzien van zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen – milieu

Logischerwijs zijn zonnepanelen beter voor het milieu. Duurzamer als met deze groene stroom kun je je huis nauwelijks maken. Een groot voordeel is eveneens dat zonnepanelen de algehele uitstoot van CO2 drastisch verminderen. Maar er zijn ook voordelen waar we wellicht te snel aan voorbijgaan. In een wereld waarin we dicht op elkaar wonen, is het wel zo prettig een energieopwekker in huis (beter gezegd: op het huis) te hebben die compleet geluidloos is. De zonnepanelen doen hun werk en de buren hebben er totaal geen last van.

Voordelen zonnepanelen – financieel

Wil jij ook 500 euro per jaar besparen op je energiekosten? Dat is middels het plaatsen van slechts 10 zonnepanelen eenvoudig te realiseren. De kans is echter aanwezig dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Is dat weggegooide energie? Nee! De mogelijkheid bestaat namelijk de resterende energie te ‘verkopen’ aan je energieleverancier. Het is wel handig even te checken hoe hoog deze vergoedingen zijn, want dat kan per leverancier zomaar verschillen.

Investering

Het is duidelijk. Voordelen van zonnepanelen zijn er genoeg. Maar de aanschaf van zonnepanelen vraagt natuurlijk wel om een behoorlijke investering. Niet iedereen heeft zomaar een paar duizend euro in zijn binnenzak of op de bankrekening. Echter, laat je niet afschrikken door de initiële kosten. Het is namelijk zo dat er subsidie- en financieringsregelingen zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Wellicht verschillen deze per gemeente, maar het is zeker de moeite waard dit te checken.

Binnen 10 jaar zou je de investering weer terug moeten kunnen verdienen. Toch begrijpen we dat men twijfelt over zo’n investering, of men stelt deze beslissing uit omdat het financieel telkens niet uitkomt. Heb je ondanks je twijfel toch interesse, bespreek het eens met een expert die alles weet van de voordelen van zonnepanelen. Bouwbedrijf Lichtenberg is zo’n expert die je meer kan vertellen over de voordelen, en die wellicht ook de drempel (de investering dus) om definitief zonnepanelen aan te schaffen bij je kan wegnemen.