Inspiratiegids
Inspiratiegids

Voor elke vluchteling een huis bouwen?

Voor elke vluchteling een huis bouwen?

28 oktober 2015 Blog 0

Een huis bouwen voor elke vluchteling in Nederland lijkt nog niet aanstaande, maar het begint wel steeds concreter te worden. De één zijn dood is de ander zijn brood. Daar lijkt het ondertussen wel op. Maar kunnen we er iets aan doen? Nee, de situatie is zoals hij is. De bouwsector hoeft zich er niet bezwaard bij te voelen. Het is mooi dat Nederland zo veel vluchtelingen een onderkomen wil bieden. Niet elke Nederlander deelt deze mening – en dat hoeft ook helemaal niet – maar het staat als een paal boven water dat de bouwsector er een behoorlijke impuls van gaat krijgen.

Berekening EIB

De stelling dat de bouwsector zal gaan profiteren van de huidige vluchtelingenstroom is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Deze uitspraken zijn afkomstig van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Zij stellen dat tot het jaar 2020 door de instroom van vluchtelingen minimaal 50 duizend extra woningen gebouwd moeten gaan worden. Concreet betekent het, dat het de sector ongeveer 5 miljard euro gaat opleveren. Tijdens de piek van al deze werkzaamheden ziet men het aantal arbeidsplaatsen stijgen met 9 duizend. De opvang voor de vluchtelingen en een huis bouwen voor eenieder die daar recht op heeft, wordt voor de bouwsector de komende jaren een megaoperatie.

Van crisis naar topdrukte

Alhoewel de topdrukte er vanwege de vluchtelingenstroom momenteel nog niet is, lijkt het verschil tussen de crisis van enkele jaren geleden en de aanstaande werkdruk enorm groot te worden. Daar waar enkele jaren geleden in de bouwsector de nood aan de man was, zou er de komende jaren weleens sprake kunnen zijn van een absolute topdrukte. Of dat zo is voor elk bouwbedrijf, dat valt nog te bezien. Maar het kan niet anders dat het merkbaar zal zijn. Elke geleding in de bouw – of je nu een vooraanstaande architect bent of ‘slechts’ de leverancier van roestvrijstalen spijkers – zal in de komende 5 jaar een graantje meepikken van de huidige ontwikkelingen en alles wat daaruit voortvloeit.

06 Voor elke vluchteling een huis bouwen

Is het eigenlijk wel haalbaar?

Het klinkt natuurlijk mooi, maar is het wel haalbaar om in de komende 5 jaar 50 duizend extra woningen te bouwen? Voordat de vluchtelingenstroom ontstond, was er reeds de planning om 50 duizend woningen te bouwen in Nederland. Dat wordt nu dus plots verdubbeld. EIB-directeur Taco van Hoek vertelt hierover het volgende: “Het zal nog een hele klus worden de woningen op tijd af te krijgen. De reeds bestaande projecten zullen versneld afgebouwd moeten worden, en ook zullen bouwbedrijven extra personeel moeten aantrekken. En dan gaan we er voor het gemak maar even vanuit dat alle gemeenten vlotjes meewerken.”

Deze operatie heeft meer om handen dan zomaar even een huis bouwen. De komende 5 jaar lijken voor de bouwsector meer dan interessant te worden. Maar vanzelf zal het niet gaan. Er zal hard gewerkt moeten worden en veel (gemeentelijke) plooien zijn voorlopig nog niet gladgestreken. En dan vergeten we haast de verontrustende vraag die we nu al af en toe horen: heeft elke gemeente wel genoeg bouwgrond voor het bouwen van zo veel huizen? De tijd zal het leren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie