Inspiratiegids
Inspiratiegids

Voor de koning een villa bouwen of restaureren

Voor de koning een villa bouwen of restaureren

18 november 2015 Blog 0

Een villa bouwen of restaureren valt of staat dikwijls met de kosten die eraan verbonden zijn. Zijn deze kosten hiervoor te hoog, dan gaat het feest normaal gesproken niet door. Of men kan in dat geval kiezen voor een goedkopere variant. Dat is logisch. Maar niet iedereen worstelt met dit probleem. De rijken onder ons hebben hier aanzienlijk minder last van en zijn in staat een villa te laten bouwen naar de meest uitgebreide wensen die zij hebben. Ook onze koning hoeft wat betreft het bouwen of laten restaureren van zijn villa niet echt op de centen te letten.

In de achtertuin

Momenteel bivakkeert koning Willem-Alexander in de achtertuin van zijn Villa Eikenhorst in Wassenaar. Ondanks het gegeven dat hij momenteel vanuit zijn achtertuin zijn werk moet doen, hoeven we echt geen medelijden met hem te hebben. Vanwege de peperdure verbouwing van zijn eigenlijke woning Huis ten Bosch is Willem-Alexander met zijn gezin genoodzaakt voor even met ‘minder’ genoegen te nemen. Deze tijdelijke oplossing bestaat uit een noodgebouw – what’s in a name – dat 400 duizend euro heeft gekost. Niet dat we dit direct willen veroordelen, maar het is natuurlijk wel een behoorlijk bedrag. Deze dure bijbouw bestaat uit een grote hal, diverse spreekkamers en een vergaderruimte.

07 Voor de koning een villa bouwen of restaureren

Wel een villa bouwen – toch geen aanbesteding

Er is wel iets opmerkelijks aan de hand als we kijken naar de verbouwing die momenteel plaatsvindt van Huis ten Bosch. Het zou logisch zijn als deze verbouwing via een aanbesteding op de markt zou komen. Zeker omdat het gebouw eigendom is van de staat en dus niet van de koning zelf, zou dat het meest logische traject zijn. Maar dat gebeurt dus niet. Blijkbaar is deze opdracht reeds toegewezen aan een vaste en specifieke aannemer. Dat is niet gebruikelijk. Als we informeren naar de reden hiervan, vertelt het Rijksvastgoedbedrijf ons globaal het volgende: “Wanneer een werkplaats of woning voor leden van het Koninklijk Huis gebouwd of gerestaureerd moet worden, mogen de regels anders geïnterpreteerd worden en hoeft aanbesteding niet plaats te vinden.”

De reactie hieromtrent van het Rijksvastgoedbedrijf was een stuk uitgebreider en gedetailleerder. Maar goed, laten we er maar geen principekwestie van maken. Dat neemt niet weg dat het vreemd overkomt, als de procedure voor een villa bouwen plots gewijzigd mag worden voor leden van het Koninklijk Huis. En dan hebben we het dan nog niet eens gesproken over de kosten die het met zich meebrengt. Want zoals gezegd, de kosten voor de noodopvang in de achtertuin van Villa Eikenhorst worden geraamd op 400 duizend euro, de renovatiekosten voor Huis ten Bosch bedragen maar liefst 59 miljoen euro. Ondanks deze kritische noot willen we natuurlijk wel benadrukken dat we onze koning het beste gunnen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie