Inspiratiegids
Inspiratiegids

Villamarkt

Villamarkt

14 oktober 2013 Blog 0

Ook villabouw wordt geraakt door crisis (cijfers CBS)

Volgens het CBS is de bouwproductie in 2012 met 7,5% gedaald, waarbij vooral de nieuwbouw een flinke veer moest laten met een min van bijna 13%. Voor dit jaar verwacht het CBS een krimp van 5,5% voor de nieuwbouw. Maar voor 2014 ziet men de markt stabiliseren en in 2015 zal de bouwmarkt aantrekken met 4 tot 5 procent.

Welke invloed heeft de crisis op de nieuwbouw van villa’s en op ons bedrijf Bouwbedrijf Lichtenberg?

De villabouw heeft helaas ook een behoorlijke klap gehad van de crisis. In 2007 merkten wij dat de verkoop moeilijker werd, doordat opdrachtgevers hun eigen woning niet verkocht kregen. In 2008 zijn deze mensen gestart met de woning en de reeds aangekochte kavel in de verkoop te zetten.

Aangezien de bouw altijd achter de normale economie aanhobbelt, omdat de voorbereidingstijd een langdurig proces kan worden, kan je als bouwbedrijf de daling van de vraag al vroegtijdig aan zien komen. Daarom heeft Bouwbedrijf Lichtenberg bij de start van de crisis de verkoop- en adviesafdeling verstrekt en meer tijd, geld en energie gestoken in het aantrekken van mooie villa’s. Ook zijn wij steeds meer bij het voortraject van de villabouw betrokken. Bij de initiatief fase staan wij potentiële villabouwers al bij door voor hen een complete exploitatieopzet te verzorgen. Dit houdt in dat wij de kavelprijs met de bijbehorende kosten, vermeerderen met de berekende bouwkosten, bijkomende kosten t.b.v. villa bouwen en het berekenen van de kosten van afwerking inclusief vloer- en wandafwerking en eventuele nieuwe meubels. Door veel extra werkzaamheden in het voortraject van onze klanten te steken en het verbeteren en versnellen van ontwerp- en calculatiefase kunnen wij onze klanten steeds beter, sneller en nauwkeuriger adviseren. Hierdoor zijn wij de crisis redelijk goed doorgekomen en hebben wij ons productieapparaat en omzet redelijk op peil kunnen houden.

1. Landhuis te Zupthen

Toekomst villabouw

In het nieuws komen steeds meer geluiden dat de woningmarkt aantrekt. Ook wij horen van makelaars in het hogere segment dat de verkoop goed aantrekt en ze het gevoel hebben dat iedereen wel een beetje crisis moe is. Dit kan wel eens het omkeerpunt zijn. Bij ons zijn de aanvragen van brochures gestegen en nemen het aantal afspraken met potentiële villabouwers toe. Wij hopen natuurlijk ook dat nu het kantelpunt van de crisis is bereikt, zodat wij de al bijna 7 jaar durende marktverslechtering achter ons kunnen laten. Misschien klopt het toch, 7 magere jaren en 7 …

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie