Inspiratiegids
Inspiratiegids

Villa bouwen met haard

Villa bouwen met haard

9 december 2015 Blog 0

In veel van onze gerealiseerde villa’s kiezen bewoners ervoor om een haard te plaatsen in de woonkamer of de keuken. In sommige gevallen wordt er zelfs een buitenhaard geplaatst bij de veranda, om ook tijdens de frisse zomeravonden er nog lekker warm bij te kunnen zitten. Tijdens het proces van een villa bouwen komen toekomstige bewoners voor de keuze te staan wat voor soort haard ze graag willen. De meeste kopers kiezen tussen een houtgestookte haard of een gashaard. Beide haarden hebben zo hun gemak en charmes, maar welke haard past het best bij u?

Villa bouwen met haard

Houthaard of gashaard

Haarden zijn er in diverse soorten en maten. De keuze voor een houthaard of gashaard is afhankelijk van de wensen die uzelf heeft. Twee zaken spelen vaak een doorslaggevende rol in de keuze ervan. Zo heeft een gashaard het voordeel dat het een gesloten verbrandingssysteem heeft, wat een traditionele schoorsteen overbodig heeft gemaakt. Daarnaast biedt het ook gemak en comfort, want met één druk op de knop kun je al genieten van een warm en sfeervol vlammenspel. Met een houthaard is dit niet mogelijk. Hier moet toch echt de man als een houthakker hout bij elkaar sprokkelen om ervoor te zorgen dat de vrouw geen goede voeten krijgt tijdens de lange, koude winterdagen. Een villa bouwen met een houthaard roept bij veel mensen een gevoel op van romantiek en nostalgie. De echte haardliefhebber kiest bij een villa bouwen doorgaans voor een houthaard, omdat niets op kan tegen het knapperende geluid, de geur en het natuurlijke vlammenspel dat hoort bij het stoken op hout.

Villa bouwen met het juiste vermogen van de haard

Was vroeger het rendement van een gashaard vele malen hoger in vergelijking met een houthaard, tegenwoordig branden houthaarden veel efficiënter, met rendementen oplopend tot bijna 90%. Bij een villa bouwen met haard is het essentieel om voor het juiste vermogen te kiezen. Hiervoor hebben wij bouwpartners, Haard Totaal en Hooijer Haarden, die u hierin van dienst kunnen zijn. Een te hoog vermogen van de haard resulteert in een te grote warmteafname, met het risico dat de haard maar kort of slechts op een lage stand kan branden. Bij een houthaard resulteert dit in een slechte verbrandingen, zwarte ruiten en een onnodige hoge uitstoot. Bij een gashaard betekent dit dat deze op een lage stand moet branden, waardoor er niet genoten kan worden van de vlammen.

Aanleg voorzieningen door Bouwbedrijf Lichtenberg

In samenwerking met onze bouwpartners houdt Bouwbedrijf Lichtenberg tijdens een villa bouwen al rekening met de aanleg van de voorzieningen die vereist zijn om een haard te plaatsen. Bij een houtgestookte haard is verse luchtaanvoer van buiten essentieel. Hiervoor wordt een verse luchtaanvoer vanuit de kruipruimte aangelegd. Ook wordt gezorgd voor voldoende ventilatie. Een schoorsteen is nog steeds noodzakelijk bij een hout gestookte haard. Daarom verzorgen wij bij een villa bouwen voor de RVS afvoerbuizen van de schoorsteen naar de kap. Een gashaard vereist minder voorzieningen. Onze mensen kunnen de gasleidingen aanleggen en eventueel een afvoer door de gevel. Dus stook het vuur maar op!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie