Inspiratiegids
Inspiratiegids

Een villa bouwen met Frans balkon

Een villa bouwen met Frans balkon

31 mei 2016 Blog

Als je een etagewoning hebt, is het altijd prettig als je over een balkon kunt beschikken. Nu heb je bijvoorbeeld met het huren van een bestaande woning of appartement geen keuze. Het pand is reeds gebouwd, en daar heb je het maar mee te doen. Het bouwen van een balkon is dus niet meer relevant. Bij nieuwbouw is dat dus anders. Ga je een villa bouwen en wil je graag op de eerste verdieping een balkon, dan heb je verschillende mogelijkheden. Het bouwen van een Frans balkon is een van die opties die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt.

Wat is een Frans balkon?

Voordat we enkele aspecten van een Frans balkon gaan bespreken, is het handig te weten hoe een Frans balkon eruitziet. Bijgaande afbeelding maakt dat meteen duidelijk. Het heeft enkele specifieke kenmerken. Het is wellicht een overbodige opmerking, maar zorg ervoor dat de deuren naar binnen kunnen openslaan. Dat is wel zo handig, omdat direct aan de buitenzijde van het pand de balustrade zich bevindt. Je kunt natuurlijk ook voor een schuifdeur of harmonicadeuren kiezen. Een Frans balkon bevindt zich altijd op een verdiepingsvloer. In tegenstelling tot de gangbare balkons is het dus niet mogelijk een Frans balkon daadwerkelijk van binnen naar buiten te betreden.

Voordelen van een Frans balkon

Villa bouwen met modern Frans balkonDe bouw van een Frans balkon lijkt in eerste instantie niet logisch. Waarom een balkon bouwen, als je het toch niet kunt betreden? Toch zijn er enkele redenen om het juist wel te doen. De eerste reden heeft vooral te maken met het financiële aspect. Ga je namelijk een villa bouwen en wil je graag een Frans balkon? Dan zijn de kosten voor de bouw ervan aanmerkelijk lager.

Er is nog een reden waarom men voor een Franse versie kiest. Het gaat hier om het aspect van dubbelzijdig ruimtegebruik. Je kunt in je woon- of slaapkamer de ruimte van het balkon nog steeds als binnenruimte gebruiken. Bij de bouw van een villa is dat misschien niet zo relevant, maar als je over een beperkte hoeveelheid vierkante meters beschikt, is een Frans balkon een zeer geschikte optie. Maar ook voor het gebruik als buitenruimte is het praktisch. Je zet de deuren open, gaat in het zonnetje zitten en je hebt toch écht het idee dat je buiten op een balkon zit.

Ga je inderdaad een villa bouwen met zo’n Frans balkon? Realiseer je dan wel dat de meerwaarde van je huis of villa net even lager ligt, dan wanneer je een gangbaar balkon zou laten bouwen. Toch heeft een Frans balkon absoluut een meerwaarde. Dat zit ‘m in de locatie. Dat wil zeggen: breng het balkon aan op een plek waar het de meeste zonuren heeft. Meer (technische) informatie over het bouwen van zo’n balkon is onder meer in te zien via internet, het Bouwbesluit of op te vragen bij Bouwbedrijf Lichtenberg.