Inspiratiegids
Inspiratiegids

Rietgedekt huis bouwen met het beste natuurlijke riet

Als we een rietgedekt huis bouwen, is de toepassing van natuurlijk riet het meest voor de hand liggend. Er kan ook voor kunstriet worden gekozen, maar de voorkeur van Bouwbedrijf Lichtenberg gaat uit naar natuurlijk riet en dit communiceren wij ook altijd naar de klant. De meeste huizenbezitters in Nederland kiezen tevens voor de natuurlijke variant. Maar let bij een rietgedekt huis bouwen wel op de kwaliteit van het riet.

Rietgedekt huis bouwen met het beste natuurlijke riet

Nederland – rietland

Het is wellicht wat overdreven om Nederland direct een rietland te noemen, maar ons land is zeer geschikt voor het verkrijgen van riet van de beste kwaliteit. Nederland beschikt over veel water en oevers. Voor riet zijn dat de twee meest elementaire zaken. Het inlands riet komt onder andere uit de Weerribben (Overijssel), Nieuwkoopse Plassen en Friesland. Bouwbedrijf Lichtenberg is specialist in onder meer een rietgedekt huis bouwen en plaatsen met enige regelmaat rieten daken bij particulieren.

Doordat de levering van Nederlands riet nooit kan voldoen aan de vraag, wordt er veel riet geïmporteerd. Een rietgedekt huis bouwen gebeurd in ongeveer 75% van de gevallen met riet afkomstig uit het buitenland. Veel riet wordt ingevoerd uit het voormalig Oostblok, zoals Hongarije, Polen, Estland en Roemenië. De laatste jaren wordt er zelfs riet afkomstig uit Turkije en China geplaatst op Nederlandse daken! Maar waar het riet ook vandaan komt, het gaat uiteindelijke om de kwaliteit van het riet.

Een rietgedekt huis bouwen – grof of fijn riet?

De keuze uit grof of fijn riet bij een rietgedekt huis bouwen is nog best lastig en blijkbaar ook niet duidelijk voor iedereen. Kiest u voor de fijnere soort, dat na het dekken van het dak een zeer fraai resultaat geeft? Of gaat u toch voor duurzaamheid? Want in dat geval is het grovere riet meer toepasselijk. Toch is dit niet het belangrijkste. Wat bij een rietgedekt huis bouwen van groot belang is: de rietdekker. Voor goed riet bent u afhankelijk van uw dekker. Bouwbedrijf Lichtenberg werkt daarom samen met de rietdekker op gebied van daken van exclusieve villa’s dekken, de firma Van Wincoop. Van Wincoop is aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Wilt u meer informatie over een rietgedekt huis bouwen dan kunt u kijken op de website van de Vakfederatie Rietdekkers.

Maak een afspraak