Inspiratiegids
Inspiratiegids

Prefab of in het werk gestorte kelder

Prefab of in het werk gestorte kelder

30 april 2015 Blog

Een kelder onder uw woning is een mooie manier om, zonder dat het zichtbaar is, een extra verdieping te creëren. Als de volledige begane grondvloer wordt onderkelderd betekent dit een verdubbeling van het vloeroppervlak! De kelder kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Om praktische redenen kan er een extra slaapkamer of een kantoor aan huis gerealiseerd worden. Maar een geweldige loungeruimte, wijnkelder, biljartkamer of een zwembad met sauna behoren ook tot de mogelijkheden. Tegenwoordig worden de kelders zo ontwikkeld dat de inval van natuurlijk daglicht mogelijk is, zoals het echt aanvoelt als een extra woonlaag. Ook het isoleren van een kelder behoort tot de opties. Er zijn echter verschillende technieken voor het fabriceren van een kelder. Maar wat zijn de verschillen tussen een prefab of in het werk gestorte kelder?

Prefab kelder

Een prefab kelder is, zoals de naam al doet vermoeden, een fabrieksmatig geprefabriceerde kelder. Doordat de kelder in de fabriek wordt gefabriceerd wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd, wat wordt bevestigd doordat de meeste fabrikanten jaren garantie geven op de waterdichtheid van een prefab kelder. Bovendien kan de plaatsing van een kelder in een dag gebeuren. Bij prefab moet men niet denken aan standaard kelders of slechts een handvol modellen. Er is volop keuze en  een prefab kelder kan zelfs op maat gemaakt worden! Ook kan de kelder voorzien worden van verschillende inbouwopties voor leidingen en bekabeling. Afhankelijk van de draagkracht van de ondergrond kan een prefab kelder, in combinatie met de fundering, onderdeel van de draagconstructie worden. Een prefab kelder biedt als voordeel dat het een betaalbare optie is, ten opzichte van een kelder in het werk mee gestort. Echter er kleven ook een aantal nadelen aan. Zo ben je gebonden aan een maximale afmeting voor de kelder en zijn de vormmogelijkheden beperkt.

In het werk gestorte kelder

Als de beperkte afmetingen of vormmogelijkheden een te groot probleem zijn, dan is een in het werk gestorte kelder de oplossing. Elke afmeting en vorm is mogelijk doordat de kelder op de bouwplaats gemaakt en gestort wordt. Tevens wordt een duur en risicovol transport vermeden. Voor het maken van een traditionele kelder wordt de bouwgrond afgegraven. Vervolgens wordt de grond afgereid en kan de randbekisting voor de keldervloer geplaatst worden. Als dit klaar is wordt de wapening in de vloer aangebracht, samen met een deel van de wapening voor de kelderwanden. Op deze manier zijn de wanden verankerd. Als de keldervloer gestort en uitgehard is, worden de wanden bekist, gewapend en uiteindelijk gestort. Ook voor de in het werk gestorte kelder geldt dat er garantie wordt gegeven op waterdichtheid.

Doordat prefab kelder doorgaans kleiner zijn in vergelijking met in het werk gestorte kelders, is een prefab kelder financieel een aantrekkelijke optie. Een prefab kelder van 55 m3 kost ongeveer € 7.800,-. Een traditioneel gebouwde kelder van 55 m3 kost al gauw € 15.000,-, maar dan heeft u wel een kelder wat bijdraagt aan een meerwaarde van uw woning, zowel in financieel aspect als in termen van woongenot. Doordat de villa’s van Bouwbedrijf Lichtenberg qua vloeroppervlak bovengemiddeld zijn, geniet onze voorkeur een traditioneel gestorte kelder.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.