Inspiratiegids
Inspiratiegids

Plinten voor uw nieuwbouw woning

Een huis bouwen. Of zelfs een villa bouwen. Wat je ook van plan bent te doen, of te laten doen, voor alles geldt dat de oplevering vaak pas echt compleet is met een juiste afwerking van het interieur. Te denken valt hierbij aan het aanbrengen van plinten. Plinten zorgen voor een mooie overgang tussen vloer en wand en vormen in veel gevallen onmisbare details in het interieur. Plinten passen ook in vrijwel elke woning. Of het nu een rietgedekte villa is of een rietgedekt huis, een flat of een studio: plinten horen erbij!

De plint nader bekeken

Plinten zijn op vele manieren nuttig en mooi te noemen. Voordat we daar verder op ingaan, houden we ons eerst bezig met de vraag wat een plint eigenlijk is. Een plint is in principe een op vloerhoogte tegen een wand aangebrachte lijst, die de overgang tussen vloer en wand moet vormen. Een plint hoeft overigens niet letterlijk een plint te zijn om zo genoemd te worden. Als bijvoorbeeld de onderste bouwlaag van een woning zichtbaar anders is aangebracht dan de hogere bouwlagen, krijgt het onderste deel ook wel de benaming ‘plint’. Van plinten wordt ook vaak aangenomen dat ze niet al te hoog zijn, maar wist je dat plinten, bijvoorbeeld in geval van onderkeldering, soms wel 1 meter tot 1,5 meter hoog kunnen zijn?

Nut en noodzaak van plinten

Plinten kunnen van diverse materialen gemaakt worden, zoals hout, marmer, natuursteen of zelfs tegelmateriaal. Het nut van plinten zit hem vooral in het voorkomen van beschadigingen van de wand. Beschadigingen kunnen zowel binnen als buiten optreden door onvoorzichtig gedrag van mensen. Te denken valt hierbij aan het al dan niet per ongeluk raken van de wand met de schoenen of een voorwerp. Naast een beschermende functie hebben plinten in veel gevallen ook een afdekkende functie: oneffenheden in het leggen van de vloer worden door middel van het plaatsen van plinten aan het oog onttrokken.

Een bijzondere plintensoort is de holle plint. Deze wordt vaak aangebracht in ruimtes waar bijvoorbeeld bekabeling uit het zicht dient te blijven. Met de toename van bekabeling in het huis door bijvoorbeeld surroundsystemen of de installatie van medische apparatuur (domotica) worden holle plinten steeds vaker toegepast. Bij villa bouw of villa ontwerpen kan hier bijvoorbeeld al in toenemende mate rekening mee worden gehouden.

Plinten voor binnen en buiten

Naast binnenplinten zijn er ook buitenplinten. Buitenplinten zijn in een aantal gevallen nog zichtbaar bij (oudere) boerderijen. Vroeger had een buitenplint vooral nut als ‘dam’ tegen opspattend regenwater. Ook bij oudere huizen is de buitenplint nog vaak te zien. Door verbeteringen die in de loop van de tijd in de woningbouw zijn doorgevoerd, heeft de buitenplint tegenwoordig vooral een decoratieve functie. Waren de buitenplinten vroeger veelal grijs omdat de cementkleur dat nu eenmaal ook was, tegenwoordig kunnen buitenplinten in een veelzijdig palet van kleuren aangebracht worden. Een buitenplint kan overigens niet alleen geverfd, maar ook gestukadoord (en daarna geverfd) worden.

Maak een afspraak