Inspiratiegids
Inspiratiegids

Opmerkelijke manier van een villa bouwen

Opmerkelijke manier van een villa bouwen

4 november 2015 Blog 0

Het is een ietwat opmerkelijke wijze van een villa bouwen. Maar ja, het is gelukt en de villa staat nog fier overeind. Normaal gesproken neem je, als je graag een villa wilt laten bouwen, een aannemer of bouwbedrijf in de armen. Nu kan het ook op een andere manier. Het is weliswaar geen alledaagse wijze van bouwen, maar we kunnen nu eenmaal niet ontkennen dat het gelukt is om deze villa met een aparte doch acceptabele aanpak uit de grond te stampen. Het vond plaats op de Filipijnen en de villa werd gebouwd door een 3D-printer.

opmerkelijke manier van een villa bouwen

3D een villa bouwen

Op de Filipijnen bevindt zich het Grand Lewis Hotel. Enige tijd geleden ontstond daar het idee om het betreffende hotel uit te breiden met een 2-kamervilla. Blijkbaar had men er geen trek in om dit in de conventionele stijl te doen. Men bedacht een plan – dat ook nog eens realiseerbaar en praktisch moest zijn – dat de wereldpers zou moeten gaan halen. Of dat gelukt is, weten we niet exact. Maar via internet heeft het Aziatische plan West-Europa in ieder geval al bereikt. Een impressie van de bouw van de 3D-villa is te zien op YouTube.

100 uur bouwen

De 3D-printer heeft 100 uur lang flink moeten ploeteren. Ondanks zijn niet aflatende enthousiasme werd de overactieve printer toch enkele malen hinderlijk onderbroken, omdat er natuurlijk ook nog leidingen, buizen en elektriciteitskabels gelegd moesten worden. Maar zouden we nu met z’n allen overstag moeten gaan, omdat het bouwen eenvoudiger en sneller lijkt te gaan met zo’n 3D-printer? Dat is wat kort door de bocht. Want in hoeverre zijn heel specifieke wensen van de klant middels zo’n printer te realiseren? Dat is niet helemaal duidelijk.

Maatwerk lastig te realiseren

De initiatiefnemer is blijkbaar tevreden over het werk dat de 3D-printer heeft geleverd. Momenteel wordt bekeken in hoeverre het mogelijk is om in de nabije toekomst nóg 2000 huizen te gaan bouwen, op de manier waarop ook de 2-kamervilla is gebouwd, met de 3D-printer dus. Wat aanvankelijk leek op een geintje of een publiciteitsstunt, is nu plots bittere ernst en serieuze business geworden. Het idee van een villa bouwen middels een 3D-printer klinkt natuurlijk wel leuk en is wellicht in te passen als het gaat om standaardwoningen, maar het is de vraag of het geschikt is voor maatwerk zoals Bouwbedrijf Lichtenberg dat dagelijks levert. Vooralsnog lijkt dat er niet op.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie