Inspiratiegids
Inspiratiegids

Monolithisch bouwen

Monolithisch bouwen

15 oktober 2020 Blog

Monolithisch bouwen, wat betekent het en is het wat voor u? Wanneer u zich gaat oriënteren op het bouwen van uw eigen villa, komen er heel wat bouwtermen op u af. Zo is monolithisch bouwen een term en een methode die steeds vaker wordt toegepast. Reden om daar iets meer over te vertellen.

Het woord Monolithisch komt uit het Grieks: mono betekent 1 en lithos betekent steen. Prima, zult u denken, bouwen met 1 steen. Maar in dit geval is het een steen die is opgebouwd uit meerdere lagen. Zo kan er op snelle en eenvoudige wijze een muur worden gebouwd die direct uit meerdere delen bestaat. Dus geen binnenwand – isolatie – buitenwand. Maar alles in één. Deze monolithische bouwmethode is naast duurzaam ook kostenbesparend. Maar natuurlijk zoals u van ons gewend bent altijd van de hoogste kwaliteit. Deze duurzame manier van bouwen kan in principe bij elk type villa worden toegepast.

Monolithisch en duurzaam
Monolitisch bouwen betekent dus vooral duurzaam en groen bouwen. Het wordt ook wel gezond of slim bouwen genoemd. Daarbij worden de stenen niet alleen gemaakt van gerecycled materiaal, maar deze zijn ook circulair – dus opnieuw te gebruiken.

We zetten de voordelen voor u op een rijtje:

  • De materialen worden energiezuinig ontwikkeld én verwerkt
  • De stenen zijn lichtgewicht, wat gunstig is voor de bouwplaats en het vervoer
  • Door de afmeting kan uw villa in relatief korte tijd worden gebouwd
  • De stenen zijn door hun lagen enorm isolerend
  • De muur kan op iedere gewenste manier worden afgewerkt
  • De stenen kunnen in diverse vormen en maten geleverd worden

Wist u dat..
Leuk om te weten: in 1971 was duurzaam bouwen niet direct een agendapunt. Toch bouwde ingenieur Zweers toen al een woning met monolithische blokken, terwijl piepschuim in die tijd als isolatie de norm was. Zo bouwde hij de villa uit 1 dikke muur in plaats van 2 dunne wanden op. Het huis staat nog steeds en valt op door de isolatiewaarde en de ruimte die er binnen gerealiseerd is.

Meer weten over monolithisch bouwen of over de mogelijkheden van duurzame villabouw? Neem gerust contact met ons op. De koffie staat klaar en onze experts vertellen er graag meer over.