Inspiratiegids
Inspiratiegids

Meer- en minderwerk in de bouw

Meer- en minderwerk in de bouw

22 juni 2020 Blog

Bij het bouwen van uw eigen villa komt, naast een heleboel keuzemomenten, ook een waslijst aan bouwtermen langs. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat u er soms geen wijs meer uit kan worden, lichten we er telkens 1 uit. Dit keer de term ‘meer- en minderwerk in de bouw’.

Stel, u bent aan de bouw begonnen en heeft een akkoord getekend. Er zijn strakke afspraken en (hopelijk) goede prijzen op papier gezet. Waarom staat er dan meer- en minderwerk op de rekening? Zijn de kosten soms niet duidelijk besproken?

Meerwerk

Wees niet bang, meerwerk is geen kostenpost die ongezien op de rekening terecht komt. Meerwerk zijn die werkzaamheden, waarbij u zelf voor een extra of uitgebreidere optie kiest. De woning is bijvoorbeeld standaard aangeboden, maar u kiest voor een badkamer met bubbelbad, of luxere tegels. Maar dit kan ook om een uitbouw of bijvoorbeeld een extra kamer gaan. Meerwerk is dus eigenlijk het extra werk dat vooraf niet besproken en ingecalculeerd is. Meerwerk is dus altijd een kostenpost waarvan u van te voren op de hoogte bent en die goed met u besproken worden.

Minderwerk

Hetzelfde geld voor minderwerk. In dat geval zullen er werkzaamheden die wél op de opdracht staan, niet worden uitgevoerd. Omdat de indeling anders wordt, of omdat een andere partij bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden overneemt.

Meer- en minderwerk komt vaak voor bij rijtjeswoningen of nieuwbouwwijken, waarbij meerdere woningen in 1 project worden gebouwd. In dat geval zijn er standaard afspraken, waarvan de nieuwe bewoners vanzelfsprekend kunnen afwijken. Het is heel belangrijk om ook voor het meer- en minderwerk vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken te maken, om misverstanden achteraf te voorkomen.

Mochten wij samen aan uw droomwoning bouwen en is er binnen ons project sprake van meer- of minderwerk, dan zullen we dit altijd heel duidelijk met u communiceren. Maar dat geldt voor alle stappen in het traject. Vanaf de eerste kennismaking tot aan het overhandigen van de sleutel (en daarna) werken we met vaste contactpersonen en korte lijntjes, waardoor u altijd goed geïnformeerd bent. Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!