Inspiratiegids
Inspiratiegids

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen

29 januari 2014 Blog 0

Gebouwde villa`s isoleren is meer dan gewoon bescherming bieden tegen kou en warmte. Villa`s moeten tegenwoordig voldoen aan de hoogste normen en eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en energiezuinigheid. Neem bijvoorbeeld de RC-waarde van een woning. Een gezond binnenklimaat wordt een steeds belangrijker factor in de bouw. Om positieve thermische waarden en goede luchtkwaliteit te combineren, moet er speciaal aandacht geschonken worden aan de professionele uitwerking van luchtdichtheid kenmerken en een gewenst ventilatiesysteem. Het principe van luchtdicht bouwen is essentieel. Het zorgt voor het voorkomen van vochtproblemen, geluidwering en een verbetering voor de energiebesparing en het wooncomfort. Luchtdicht bouwen heeft een positief effect op uw gezondheid.

luchtdicht metselwerk

Hoe bouwen wij luchtdicht?

De villa`s worden door ons traditioneel gebouwd. Doordat de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) eis de komende jaren steeds aangescherpt wordt, is Bouwbedrijf Lichtenberg zich gaan specialiseren op het gebied van luchtdicht bouwen. De EPC eis is momenteel 0,60 KW/m2 en zal in 2015 onder de 0,40 KW/m2 moeten zijn. In 2020 moet zelfs voor de woningbouw de EPC 0,0 (energieneutraal) zuhb, De EPC drukt de energetische prestatie van de woning uit.

Een van de onderdelen van de EPC-berekening is de mate van luchtdichtheid van de gebouwschil. Hoe luchtdichter, hoe minder onbewust energieverlies door naden en kieren.Luchtdichtheid wordt in drie klassen verdeeld, namelijk: klasse 1 basis, klasse 2 goed en klasse 3 uitstekend. Lichtenberg bouwt momenteel (2014) met luchtdichtheid klasse 2 en beschikt over de belangrijkste kenmerken uit klasse 3.

Voordelen van luchtdicht bouwen zijn als volgt:

  • Beter comfort;
  • Hogere kwaliteit van het bouwconcept;
  • Lagere energielasten.

Kelder, fundering en vloeren bij luchtdicht bouwen

Kelder isoleren, foamglas als eerste bouwlaag, kelder waterdicht maken en de fundering isoleren. Kanalen kanaalplaatvloer dichtzetten, fabrieksmatig vloerluik, isolatiestrook als kantstrook, oplegvilt gebruiken, valse spouw voorkomen, geïsoleerde meterkastplaat en leidingen luchtdicht maken.

luchtdicht fundering en meterkastplaat

Buitenmuren en buitenkozijnen bij luchtdicht bouwen

Isolatiemateriaal 2 cm vrijhouden rondom kozijnen en vullen met elastische pur, metselwerk tegen de kapconstructie nauwkeurig schuin afzagen, overlapping folies, tape aanbrengen aan de binnenzijde bij de aansluiting van kozijn en binnenmuur, prefab geveldoorvoer toepassen, brievenbus niet in de voordeur plaatsen en natte beglazing toepassen. Na-stelbaar hang en sluitwerk, buitendeuren enkele kierdichting en bij draaiende delen dubbele kierdichting gebruiken.

luchtdicht spouw en detail kozijn

Kapconstructie bij luchtdicht bouwen

Aansluiting kapconstructie folies toepassen, foamglas in de schoorsteen,  binnenzijde kapconstructie tapen, prefab manchetten, dakraam voorzien van folies, dakplaten buitenzijde afpurren en de muurplaat luchtdicht afsluiten.

luchtdicht dak binnenkant afwerking

Installaties bij luchtdicht bouwen

Natuurlijke ventilatie voor verse lucht door middel van ventilatieroosters in de kozijnen. De vervuilde lucht wordt door de mechanische afvoer in het plafond afgevoerd. Gesloten openhaard systeem toepassen, dit betekent dat de brandbare materialen volledig afgesloten zijn van de lucht binnen in de villa. De ventilatielucht in de villa is bij een opensysteem niet in balans, de reden hiervan is dat een openhaard, ook zuurstof nodig heeft voor een volledige verbranding.

Om het luchtdichtheid proces te controleren wordt een blowerdoortest uitgevoerd. Met een fogger wordt gekeken naar ongewenste luchtstromingen. Bij warmtebeelden met de camera niet de kleur van een voorwerp, maar meet de temperatuur van het object en/of de omgeving.

In het volgende blog wordt verder ingegaan op deze controles na de uitvoering van luchtdicht bouwen.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Geef een reactie