Inspiratiegids
Inspiratiegids

KLIC-melding, wat betekend dit en wanneer moet je dit melden?

Een vijver in uw tuin. Een hekwerk rondom uw huis of rietgedekte villa. Of een zitkuil op de binnenplaats. Voor al deze verfraaiingen aan of rondom uw woning geldt dat er hoogstwaarschijnlijk graafwerkzaamheden voor moeten worden verricht. U kunt dit zelf óf ons raadplegen, maar hoe dan ook: als u gaat (of laat) graven, moet u dit doorgeven via een zogenaamde Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC)-melding. Over wat dit is en wat u moet doen, gaan we in dit blog nader in.

Een graafmelding doorgeven

Wanneer u machinaal gaat – of laat – graven, moet u hiervan een melding doorgeven aan het Kadaster. Een melding van het feit dat u gaat graven, heet een graafmelding, of kort door de bocht geformuleerd: een KLIC-melding. Aan de hand van deze melding verstrekt het Kadaster informatie over de ligging van kabels en leidingen. Het doel van deze procedure is om graafschade – en daarmee mogelijk gevaarlijke situaties – te beperken. Ook draagt u op die manier bij aan de veiligheid van de mensen die de graafwerkzaamheden verrichten.

Een melding doorgeven is in veel gevallen van graafwerkzaamheden bij wet verplicht. Niet alleen netbeheerders, boeren of bijvoorbeeld serviceproviders moeten graafwerkzaamheden doorgeven, maar ook particulieren. Wanneer u de geplande, machinale graafwerkzaamheden gaat of laat uitvoeren, bent u vanaf dat moment voor de wet een ‘grondroerder’. Onder machinale graafwerkzaamheden verstaan we het graven met een machine, zoals een shovel. Wanneer u een handgrondboor zou gebruiken, bent u niet verplicht dit te melden, maar het wordt wel aanbevolen om een graafmelding te doen.

Aan de slag

Wanneer u de graafmelding hebt doorgegeven aan het Kadaster, ontvangt u naast een ontvangstbevestiging van uw verzoek, digitaal informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. Aan de hand van deze informatie kunt u veilig en zorgvuldig gaan graven. Wanneer u met de graafwerkzaamheden gaat beginnen, dient de verstrekte informatie op de betreffende locatie aanwezig te zijn. Mocht het overigens zo zijn dat u om wat voor reden dan ook nog niet direct na ontvangst van alle informatie met graven kunt beginnen, dan is er nog geen man overboord. Als u maar binnen twintig dagen met de graafwerkzaamheden begint. Duurt het langer dan twintig dagen, dan bent u verplicht om een nieuwe KLIC (graaf)-melding te doen.

KLIC-melding, wat betekend dit en wanneer moet je dit aanvrangen

Dit is een korte omschrijving van de werking van een KLIC-melding. Natuurlijk omvat een KLIC-melding nog meer dan we hier behandeld hebben. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat u graag meer wilt weten over nut en noodzaak van een KLIC-melding voor uw project, zoals bij villa ontwerp, villa bouw of een andere aanpassing. En wist u dat wij u ook op het gebied van KLIC-meldingen compleet kunnen ontzorgen? Wij nemen graag de tijd voor u om u uitvoerig te informeren over alles wat er nodig is voor de verwezenlijking van uw droom: van uitvoerige informatie over de procedure rondom een KLIC-melding, een overzicht van de kosten van het bouwen van een huis of graafwerkzaamheden, tot de verbouw of nieuwbouw van uw huis. Neem dus gerust contact met ons op, wij praten u graag bij over alle mogelijkheden die er voorhanden zijn!

Maak een afspraak