Inspiratiegids
Inspiratiegids

Kenmerken van een herenhuis

Rijtjeshuis. Twee-onder-een-kapwoning. Villa. Herenhuis. Gaat u een huis bouwen – of laat u dat doen – dan zijn de mogelijkheden groot. Ook het laten bouwen van een fraai herenhuis behoort tot de mogelijkheden. Wat is eigenlijk een herenhuis? Is dat zo’n smal pand aan de grachten in het centrum van Amsterdam? Of kan het ook een nieuw modern pand zijn dat zojuist in ‘the middle of nowhere’ is opgetrokken? Beide opties zijn mogelijk. In dit artikel bespreken we de specifieke kenmerken van herenhuizen.

Een herenhuis – wat is het eigenlijk?

Als we ons in een gemeente bevinden met een oud stadscentrum, treffen we al snel de mooiste panden die we kennen als herenhuis. “Mooi herenhuis’, zeggen we dan. Niet wetende dat er nog veel meer varianten van een herenhuis zijn. Wanneer spreken we nu eigenlijk van een herenhuis? Heel simpel gezegd bestaat een herenhuis uit twee volledige woonlagen en een zolder. Het schuine deel van het dak mag pas beginnen ter hoogte van het plafond van de eerste verdieping. Een herenhuis is doorgaans ‘strak opgetrokken’ waardoor het enorm veel ruimte biedt. Gaat u dus een huis bouwen met bovenstaande kenmerken, dan zou het al snel als een herenhuis betiteld kunnen worden. Toch moeten we dit enigszins nuanceren. Deze nuances treft u hieronder aan.

Zowel vrijstaand als in een rij

Veel mensen hebben het beeld dat een herenhuis slechts een hoog pand betreft dat direct omgeven en ingeklemd is door andere herenhuizen. Dat is inderdaad vaak het geval. Maar een herenhuis kan echter ook gewoon als een vrijstaand huis worden gebouwd.

Zowel modern als klassiek

Een klassiek herenhuis is doorgaans te herkennen aan de kenmerkende jaren 30-stijl. Een rechte indeling, hoge kozijnenpartijen en een elegante en statige uitstraling zijn de specifieke elementen die we hierin terugzien. Toch wil dat niet zeggen dat herenhuizen per definitie een klassieke uitstraling dienen te hebben. Het kan tevens modern zijn.

Een huis bouwen met veel woonruimte

De ruimtes in herenhuizen zijn doorgaans wat groter dan in een doorsnee woning. Dat heeft vooral te maken met de hoge plafonds waardoor de herenhuizen u een zeer ruimtelijk gevoel geven. Het creëren van meer ruimte op eenzelfde kavel is voor velen de reden om juist voor een herenhuis te kiezen.

Waar komt de term herenhuis vandaan? Gaat u een huis bouwen, dan zijn de bouwkosten afhankelijk van het type woning dat u bouwt. Dat is logisch. De bouwkosten van een herenhuis zijn relatief hoog. Zodoende waren vroeger deze woningen min of meer onbetaalbaar voor burgers met een gemiddeld inkomen. Daarom waren het vooral de heren van stand, de rijken dus, die deze woningen betrokken. Dat is dan ook direct de reden waarom dit soort woningen in de volksmond herenhuis werd genoemd.


1_Stadsvilla_te_Rotterdam

Herenhuis te Rotterdam

Maak een afspraak