Inspiratiegids
Inspiratiegids

Kan ik zonnepanelen op mijn rieten dak plaatsen?

Kan ik zonnepanelen op mijn rieten dak plaatsen?

30 maart 2020 Blog

Rieten daken en zonnepanelen zijn een prima combinatie. Het lijkt qua uiterlijk misschien een beetje vreemd, omdat riet vaak een authentieke en klassieke uitstraling aan uw woning geeft. Ondanks dat leent een rieten dak zich prima voor de combinatie met zonnepanelen. Combineert u de isoleren werking van een rieten dak met de energie van zonnepanelen, dan is dit een win-win situatie!

U kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen al tijdens het leggen (dekken) van het rieten dak te installeren. Dat is natuurlijk de makkelijkste en beste manier voor uw dak. Daarbij moet rekening worden gehouden met de dikte van het riet en dat de zonnepanelen goed vrij komen te liggen. Wanneer de zonnepanelen te hoog worden geplaatst, en het riet zal door de jaren heen wat dunner worden, dan gaan ze uitsteken. Niet ernstig, maar zeker ook niet mooi. Wanneer ze te diep worden geplaatst, kan er schaduw op de zonnepanelen vallen, waardoor ze onderaan de streep minder rendement / energie kunnen opleveren.

Het is verder van belang dat de zonnepanelen correct in het riet worden verwerkt. Rondom de zonnepanelen moet voldoende ruimte worden vrijgelaten zodat ze goed kunnen ventileren. Ook moet de constructie onder de zonnepanelen vanzelfsprekend waterdicht zijn.

Het kan natuurlijk voorkomen dat u al een rieten dak hebt, en alsnog zonnepanelen wilt laten plaatsen. Zorg dan dat deze door een expert worden geïnstalleerd. Er bestaat namelijk een risico dat er vocht onder de zonnepanelen kan ontstaan, wat het bestaande riet zal aantasten. Vochtproblemen zijn funest voor uw rieten dak, met schimmel, rot en aanverwante zaken tot gevolg.

Laat u dus altijd goed informeren en laat zowel het rieten dak als de zonnepanelen door een erkend expert installeren. Dit zal problemen in de toekomst voorkomen en zorgt ervoor dat u optimaal kunt genieten van uw rieten dak en van de zonnepanelen. Meer weten? Onze experts weten alles van de mogelijkheden van rieten daken én van energiezuinig bouwen. Wij informeren u graag!