Inspiratiegids
Inspiratiegids

Is een rietendak veel duurder dan een pannendak?

U heeft uw prachtige villa helemaal ontworpen. Kers op de taart wordt een prachtig rieten dak. Dat maakt het helemaal af en geeft echt sfeer aan de woning. Daarbij geeft een rieten dak daadwerkelijke meerwaarde aan uw villa. Maar is een rieten dak niet veel duurder dan een pannendak? En welke kosten komen er nog bij?

De kosten voor een rieten dak kunnen variëren en zijn afhankelijk van onder andere de gebruikte materialen, de vorm van uw dak en ze kunnen flink verschillen per leverancier en zelfs per regio. Als basis kunt u er vanuit gaan dat een rieten dak zo tussen de € 70 en € 120 per m2 kost, meestal inclusief leggen. Tegelijkertijd is het lastig om deze kosten te vergelijken met een pannendak. Bij een pannendak is er veel meer onderscheid mogelijk tussen de gebruikte materialen en de manier van leggen.

De voordelen van riet

Het grote voordeel van een rieten dak is natuurlijk de uitstraling die het dak aan uw villa geeft. Vooral de landelijke villa’s, maar ook moderne woningen krijgen nog meer uitstraling met een rieten dak. Wist u dat er inmiddels ruim 300 dakdekkers in Nederland met riet werken? Dat zegt genoeg over de comeback van het rieten dak. Om u daarbij te garanderen dat het rieten dak van dezelfde hoogstaande kwaliteit is als de rest van uw villa, werken wij alleen met gespecialiseerde en zeer ervaren bedrijven samen.

Indien het dak goed gelegd is en het riet van de juiste kwaliteit, kan een rieten dak wel 40 jaar meegaan! Het is daarbij wel belangrijk dat u uw dak regelmatig goed laat onderhouden.

Verzekeren

Een bijkomende kostenpost kan de verzekering zijn. Hoewel een rieten dak zoals we net al schreven tot zo’n 80% minder brandgevaar oplevert in verhouding met de vroegere / ouderwetse rieten daken, kunnen de kosten voor de (brand)verzekering toch behoorlijk de spuigaten uitlopen. Verdiep u daarom goed in de mogelijkheden, de voorwaarden en de (soms grote) verschillen tussen diverse verzekeringsmaatschappijen.

Oud vs nieuw

Vroeger werd het riet rechtstreeks op het houten lattenwerk gelegd, met een hoog brandgevaar en weinig isolatie tot gevolg. Dat zijn nog steeds bestaande vooroordelen over een rieten dak. Maar door de moderne manier van leggen, namelijk een schroefdak (het riet wordt op een afgesloten dak gelegd), komt er geen zuurstof bij de brand en is het dak goed geïsoleerd.

Kortom: laat u goed informeren, voordat u een definitieve keuze maakt. Wij hebben veel ervaring met rieten daken en helpen u graag om de diverse afwegingen op een rijtje te zetten.

Maak een afspraak