Inspiratiegids
Inspiratiegids

Inspiratie voor een rietgedekt huis bouwen

Inspiratie voor een rietgedekt huis bouwen

26 februari 2016 Blog

Gaat u een rietgedekt huis bouwen, dan zijn er vele mogelijke inspiratiebronnen. Neem bijvoorbeeld de entree van De Efteling, genaamd de Vijf Zintuigen. Het rieten dak van de entree van het park waar ook het aloude sprookjesbos zich in bevindt is even mooi en sfeervol als opvallend. In 1996 werd de sprookjesachtige blikvanger officieel geopend en verving het de oude entree die op dat moment niet meer representatief was. Het was destijds de bedoeling de bezoeker van het park direct in de juiste sfeer te brengen. We kunnen wel stellen dat dit aardig is gelukt.

rietgedekt huis bouwen met als inspiratie De Efteling

Voordelen rietgedekt huis bouwen

Mocht u van plan zijn het dak van uw huis of villa te bedekken met riet, dan hoeft u niet zo groots uit te pakken als De Efteling heeft gedaan. Voor u als particulier gelden natuurlijk andere redenen en voorwaarden. Zo moet de Vijf Zintuigen opvallen en voor een fantastische eerste indruk zorgen. Wellicht is zo’n zelfde entree bij u in de straat iets minder toepasselijk, aangezien de kans aanwezig is dat de buren minder enthousiast zijn. Toch zijn er redenen genoeg om uw huis of villa een rieten dakbedekking te geven. Er zijn legio voordelen om een rietgedekt huis te bouwen. We noemen er enkele:

  1. De toepassing van riet zorgt voor een enorme isolerende werking. U zult dat absoluut gaan merken op uw energierekening.
  2. Huiseigenaren die u voorgingen, stellen dat hun huis met een rieten dak groter oogt en simpelweg meer karakter heeft.
  3. Het rieten dak weert de meeste geluiden uit uw huis. Met name voor omwonenden van vliegvelden is dit een zeer geschikte optie.

Het gevoel van een rietgedekt huis bouwen

Als u daadwerkelijk een rietgedekt huis gaat bouwen, krijgt u er meer voor terug dan slechts de praktische voordelen. Een huis met een rieten dak straalt rust, warmte en karakter uit, maar behoudt wel haar moderne uitstraling. Zeker in een landelijk gebied past een huis met een rieten dak naadloos in de omgeving, het huis wordt als het ware probleemloos geïntegreerd in de natuur.

Misverstand

Toch is er eigenlijk nóg een voordeel dat tot nu toe nog niet genoemd is. Er bestaat nog steeds een misverstand over de hoogte van de te betalen verzekeringspremie voor eigenaren van een huis met een rieten dak. U zult wellicht denken dat deze premie aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met een niet rietgedekt huis. Dat is pertinent niet juist. Vroeger was het inderdaad zo dat een rietgedekt huis bouwen voor hogere premies zorgde. Dit is echter allang achterhaald. Wilt u dus een rietgedekt huis bouwen? Laat u dan niet tegenhouden door de vermeende hoge verzekeringspremies die u zou moeten betalen.