Inspiratiegids
Inspiratiegids

Het voorontwerp, moet ik dan al denken aan een constructeur?

Het voorontwerp, moet ik dan al denken aan een constructeur?

17 maart 2020 Blog

Het voorontwerp, moet ik dan al denken aan een constructeur?

Het korte antwoord op je vraag is ja. Wil je beginnen met het bouwen van jouw droomhuis? Of wil je je huis graag verbouwen tot het helemaal jouw stijl is? Dan komt daar hoogstwaarschijnlijk een architect bij kijken. Een architect laat zijn ontwerpkunsten los op een prachtig voorontwerp waar al je wensen in zijn opgenomen. Echter, als je aan een architect denkt, wordt ook de constructeur ingeschakeld voor een constructief voorontwerp.

Het voorontwerp, wat is dat?

Laten we beginnen bij het begin. Een voorontwerp is bij een architect, na bestudering van de wensen van de opdrachtgever, de eerste tekening die er gemaakt wordt om een beeld te geven van het gebouw. Ook kan een prijsvraag het beginpunt zijn van een ontwerp. De denkbeelden van de architect, met in het achterhoofd het programma van eisen van de opdrachtgever en vaak een schetsontwerp, vertaalt zich ruimtelijk en functioneel in de vorm aan van een serie tekeningen en andere beeldende mogelijkheden.

Wat doet een constructeur dan?

In de bouw creëert/ontwerpt een architect een bouwwerk waarbij de indeling van een gegeven ruimte en het aanzien van het gebouw bepaald worden. Naast het prachtige ontwerp is het voorontwerp van de constructeur bepalend. De constructeur wordt vervolgens ingeschakeld om de draagconstructie, bestaande uit kolommen, balken, vloeren en wanden, te ontwerpen en door te rekenen. Vervolgens zal hij voldoende sterke materialen kiezen die hij voor de draagconstructie wil gebruiken. Bekende materialen zijn beton, staal, hout en metselwerk. Ook esthetische overwegingen spelen een rol. Zodra de constructeur zijn werk heeft gedaan is het schetsontwerp pas klaar voor de volgende stappen!