Inspiratiegids
Inspiratiegids

Gasloos wonen de toekomst van nieuwbouw

Gasloos wonen de toekomst van nieuwbouw

29 maart 2019 Blog

We weten het inmiddels bijna allemaal, in Nederland moeten wij van het gas af.

Wie momenteel een nieuwbouw villa wil kopen of laten bouwen is verplicht om gasloos te bouwen. Per 1 juli 2018 zijn wij Nederlanders verplicht om gasloos te bouwen.
Alle omgevingsvergunningen die vanaf 1 juli 2018 ingediend zijn tot en met het heden, moeten kiezen voor een gasloos verwarmingssysteem. Niet alleen wij als aannemer, maar ook ontwikkelaars en woningcorporaties zijn vanaf 1 juli 2018 verplicht om te kiezen voor een alternatief verwarmingssysteem.

Omgevingsvergunningen die nog voor 1 juli 2018 aangevraagd zijn mogen nog wel met gas bouwen, dit houdt in dat zij met een standaard gasketel de woning nog mogen verwarmen. Of dit verstandig is? Financieel gezien wel, maar milieutechnisch en voorbereidend op te toekomst natuurlijk niet.
Al vele jaren zijn wij al voorbereid op het nu verplichte gasloos bouwen, wij hebben de laatste jaren al vele maatwerk villa`s gerealiseerd met specifieke installatie wensen. Hierbij kunt u denken aan luchtwarmtepompen, warmtepomp systemen, aardwarmte, lokale of regionale warmtenetten of aangesloten op een warmte en koude opslaginstallaties in de omgeving.

Nederland wil energieneutraal worden
De overheid in Nederland heeft bepaald dat alle woningen in Nederland verduurzaamd moet worden, het streven is om in 2050 energieneutraal te zijn.
Dit geldt niet alleen voor woningen maar ook voor 1 miljoen gebouwen in Nederland.
Waarom is eigenlijk bepaald dat Nederland van het gas af moet? Het antwoord is dat onze aarde te snel opwarmt en hierdoor verandert het klimaat veel te snel. Hierdoor heeft de overheid bepaald dat wij van het Gronings gas af moeten.

Wat zijn de voor- en nadelen van gasloos bouwen?

Voordelen
Wat zijn de voordelen van gasloos bouwen? Het belangrijkste voordeel van een warmtepomp ten opzichte van een gasketel is dat het installatiesysteem vooral milieuvriendelijk is. Hiermee hoeven wij geen gas uit Groningen op te wekken. Door het toepassen van een warmtepomp systeem wordt de CO2-uitstoot enorm verlaagd. Een warmtepomp gebruikt relatief weinig elektriciteit maar zorgt wel constante verwarming en daardoor is uw leefgenot in een nieuw te bouwen villa met een warmtepomp systeem erg prettig en biedt u veel comfort.
Een ander belangrijk voordeel is dat een luchtwarmtepomp veel veiliger is dan een ouderwetse gasketel. In de huidige markt stimuleert de overheid het toepassen van (lucht) warmtepompen en kunt u gebruik maken van allerlei subsidies.

Nadelen
Naast de vele voordelen van milieuvriendelijk, comfort, veiliger systeem zijn er ook enkele nadelen van het nieuwe wetvoorstel. (Lucht) warmtepomp systemen zijn behoorlijk duurder ten opzichte van een gasketel. Hierbij moet denken aan extra kosten vanaf € 12.000,- euro op een gemiddelde villa van 1000 m3 inhoud. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de woning, zoals: aantal badkamer(s), douche en/of ligbad, grootte vloeroppervlakte dat verwarmd moet worden door middel van vloerverwarming.
Een ander nadeel van een warmtepompsysteem is dat de installatie erg groot is ten opzichte van een gasketel, hierdoor is het belangrijk dat in de ontwerpfase er rekening gehouden moet worden met de positie van de luchtwarmtepomp. Andere nadelen zijn dat u niet meer kunt koken met gas en geen gashaard kunt plaatsen.

Voor meer inhoudelijk informatie kunt u contact opnemen met onze verkoopadviseurs.

Wilt u meer informatie lezen over duurzaamheid, voordelen van zonnepanelen bekijk onze andere blog berichten.

Lees hier een blog over de voordelen van zonnepanelen.
https://www.bouwbedrijf-lichtenberg.nl/blog/voordelen-van-zonnepanelen/

Lees hier een blog over de voordelen van vloerverwarming:
https://www.bouwbedrijf-lichtenberg.nl/blog/vloerverwarming-voor-uw-villa-de-voordelen/

Lees hier een blog over energieneutraal bouwen:
https://www.bouwbedrijf-lichtenberg.nl/blog/een-energieneutraal-huis-bouwen/