Inspiratiegids
Inspiratiegids

Gaan we een huis bouwen of roken we een joint?

Gaan we een huis bouwen of roken we een joint?

16 december 2015 Blog

Een huis bouwen van hennep – is het een grap of realiteit? Als het woord hennep in het NOS-journaal voorbij komt, denken we direct aan een illegale plantage of een automobilist die onder invloed van drugs een ongeval heeft veroorzaakt. Het is jammer dat hennep bij de meesten onder ons een negatief gevoel oproept, want ook onder de niet-rokers is hennep voor bepaalde doeleinden zeer waardevol. De hennepplanten bieden ons namelijk duurzame grondstoffen die onder meer in de bouwsector van grote waarde zijn.

10 Gaan we een huis bouwen of roken we een joint

Stoned een huis bouwen?

Deze variant van hennep die geschikt is voor de bouwsector – ook wel vezelhennep genoemd – is van samenstelling net even anders als de hennep die we kennen van een dampende coffeeshop. Gelukkig maar, dat is voor de timmerman in kwestie wel zo prettig. Deze industriële hennepplant is wel gewoon een variant op de overbekende cannabisplant en bevat dus ook een hoeveelheid geestverruimende stoffen. Echter, dat percentage is dusdanig klein dat stoned worden echt niet tot de mogelijkheden behoort. Sterker nog, bewezen is dat de hoeveelheid geestverruimende stoffen geen enkele invloed heeft op de prestaties van de mensen die ermee werken.

Historie vezelhennep

Als we bovenstaand verhaal lezen, zouden we bijna denken dat vezelhennep totaal nieuw is. Dat is het niet, ook niet in de bouwsector. De vezelhennep was eeuwen geleden al een populaire grondstof voor diverse toepassingen. Het raakte echter een beetje op de achtergrond, toen de hennepplant op de lijst van verdovende middelen kwam te staan. Het goedje werd terstond impopulair. Jarenlang hebben we nauwelijks iets meer gehoord van vezelhennep als grondstof voor de industrie. Pas op het moment dat de teelt van hennep in Nederland weer onder bepaalde voorwaarden was toegestaan, begon men vezelhennep voorzichtig toe te passen en herkende men snel de voordelen ervan.

Voordelen van een huis bouwen met hennep

Hennep als grondstof is nuttig voor vele toepassingen in de bouw, vooral als het dienst doet als isolatiemateriaal. Gaat u een huis bouwen met hennepbeton? U hebt dan als voordeel dat de isolatiewaarde van uw huis zeer hoog zal zijn. Ook zorgt de aanwezigheid van deze betonsoort ervoor dat de vochtregulering in uw nieuwe huis op orde zal zijn. Al met al zorgen deze ‘hennephuizen’ voor een lagere energierekening.