Inspiratiegids
Inspiratiegids

Eerst heien, dan een huis bouwen

Eerst heien, dan een huis bouwen

10 mei 2016 Blog

Waarom wordt er eigenlijk geheid? Heien is van groot belang om een goede fundering te realiseren. Echter niet bij elk te bouwen huis is het aanbrengen van heipalen noodzakelijk. Het is afhankelijk van de samenstelling van de grond. Met name in de westelijke en moerassige delen van Nederland is heien de enige manier om een fundering aan te brengen om een huis te bouwen. Dit komt doordat de bovenlaag van de grond te drassig is om voldoende tegendruk te geven en hierdoor kunnen gebouwen wegzakken. Daarom worden heipalen in de grond geslagen die reiken tot een vastere zandlaag. Dit zorgt voor stevigheid waarnaar de fundering verder kan worden opgebouwd. Over die heipalen gesproken: een vaak gehoorde zin is “Amsterdam is gebouwd op palen.” Dat is niet voor niks, want heien wordt al eeuwen toegepast. Zo is het Koninklijk Paleis Amsterdam (1648), beter bekend als het Paleis op de Dam, oorspronkelijk gebouwd op maar liefst 13.659 houten heipalen!

Soorten heipalen

Was in het verleden een houten heipaal de meest voor de hand liggende keuze, met de komst van beton is er veel veranderd. Met de komst van beton is trillingsarm of trillingsvrij heien mogelijk geworden en zijn moeilijk bereikbare ruimtes en kleine oppervlaktes beter toegankelijk geworden. Heiwerk kan met verschillende soorten heipalen uitgevoerd worden, waarbij de eerste twee veelal worden toegepast:

  • Betonpalen;
  • Mortelschroefpalen;
  • Schroefbuispalen;
  • Houten palen met betonopzetters;
  • Persdrukpalen;
  • Stalen buispalen.

Kosten heien

De kosten van heien is sterk afhankelijk van de benodigde hoeveelheid palen, de soort heipaal, de lengte en diameter ervan. Het is dan ook lastig om een prijs per paal of per vierkante meter vast te stellen. Echter doordat Bouwbedrijf Lichtenberg al vele huizen op palen heeft gebouwd, kunnen we uit eigen ervaring wel een ruwe schatting geven voor de kosten van heien. In de budgettering wordt, afhankelijk van de oppervlakte van de woning, uitgegaan van een bedrag van tussen de €8000,- en €12.000,-. Maar zoals gezegd, het is een ruwe schatting. De gerichte prijs kan in een verder stadium, wanneer het schetsontwerp definitieve vormen begint aan te nemen, bepaald worden.
Heeft u een kavel waarbij geheid moet worden en u wilt graag meer informatie van ons? Neem dan hier contact met ons op en wij staan u graag te woord.