Inspiratiegids
Inspiratiegids

Droomhuis laten bouwen – stappenplan

Droomhuis laten bouwen – stappenplan

28 mei 2018 Blog

“Later als ik groot ben” – iedereen denkt er weleens aan. Iedereen mijmert weleens over het laten bouwen van een droomhuis. En dat hoeft niets eens een leven in weelde te zijn in een joekel van een huis; een klein huisje in een knusse straat in de binnenstad van je geboorteplaats kan zomaar je droomhuis zijn. Wil je daadwerkelijk je droomhuis laten bouwen, laat je dan goed informeren en neem in ieder geval onderstaand stappenplan door. Het voorkomt dat je tegen problemen aanloopt die je van tevoren had kunnen voorkomen.

007_groot_zwembad_villa_Veluwe

Groot zwembad villa Veluwe

Stap 1. Wat wordt de kavel?

Logischerwijs is het handig eerst de locatie van je toekomstige droomhuis te bepalen. In veel gevallen is dat ongeveer al wel besproken, maar de plekken waar je voorkeur naar uitgaat moeten dan wel voorhanden zijn. Op de website http://www.nieuwbouw-woningen.nl/kavel kun je eenvoudig checken of in de door jou gewenste gemeente en op welke plekken kavels worden aangeboden.

Stap 2. Ideeënfase

In deze fase zet je je wensen en ideeën eens goed op een rijtje. Gebruik deze fase nuttig; je zult merken dat de tijd hard gaat en je veel ideeën te bespreken hebt. Het ene idee is nog niet besproken, of het andere – wellicht nog veel leukere idee – popt alweer op. Dus staat “droomhuis laten bouwen” boven aan op het prioriteitenlijstje van jou (en je partner), dan is dit het moment om er in ieder geval op papier een goede start mee te maken.

Stap 3. Fasen van ontwerpen

Voordat de bouw van je droomhuis überhaupt kan beginnen, is een perfect ontwerp van je nieuwe huis onontbeerlijk. Het is verstandig je in deze fase te laten vergezellen door een professioneel architect/ontwerper. Samen ga je – wellicht pas na het schetsontwerp dat je reeds op papier hebt staan – op weg naar een voorlopig ontwerp. Je ontwerpen worden doorgaans meerdere malen doorlopen; zodoende komt men uiteindelijk bij een definitief ontwerp dat ook aan een financiële test is onderworpen. Ofwel, kun je betalen wat je voor ogen hebt?

Stap 4. Toestemming gemeente

Voordat je droomhuis ook echt gebouwd kan gaan worden, moet de gemeente zich er nog over buigen. Je dient tenslotte een bouwvergunning aan te vragen voordat de schop de grond in kan. De fase van ontwerpen dient dan wel in zijn geheel afgerond te zijn. Een architect of een bouwbedrijf weet als geen ander hoe dat werkt met het aanvragen van een bouwvergunning. Vraag dit gerust eens na bij Bouwbedrijf Lichtenberg. Het is wat dat betreft een zorg minder als je weet dat dit perfect geregeld is.

Stap 5. Droomhuis laten bouwen – nu gaat het gebeuren!

Diverse stappen zijn nu ondernomen. Als het goed is, is je ontwerp helemaal naar wens en beschik je nu over de benodigde vergunning die de gemeente je heeft verstrekt. Je zit nu echt in de uitvoeringsfase. Het strekt tot aanbeveling om regelmatig te checken of je wensen worden ingewilligd en er wordt gebouwd zoals jij het wilt. Het is raadzaam dit te laten doen – of samen – door een bedrijf of persoon met een gedegen bouwtechnische kennis, bijvoorbeeld je architect.

Stap 6. Opleveringsfase

Je project “droomhuis laten bouwen” nadert nu zijn einde; de oplevering is aanstaande. Het is gebruikelijk dat in deze fase de toekomstige bewoner, de architect en de aannemer gezamenlijk het werk checken en dus het huis betreden. Constateer de gebreken, meld ze en spreek af op welke wijze en binnen welk tijdsbestek de gebreken worden verholpen.