Inspiratiegids
Inspiratiegids

Denk aan de RC-waarde bij een huis bouwen!

Gaan we een huis bouwen, dan willen we allemaal dat ons huis in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel is. Maar ja, dat gaat niet zomaar. Natuurlijk is het zo dat verscheidene bouwmaterialen van zichzelf al een isolerende werking hebben, maar als bouwer van een huis – of als opdrachtgever – is het meer dan noodzakelijk hierop te letten en dit te optimaliseren. Tijdens de bouw van een huis, of in de voorbereidende fase, kom je ongetwijfeld de termen RC-waarde en RD-waarde tegen. Stuit je op deze termen, dan heeft dat onherroepelijk te maken met het isolerende aspect van je woning.

RC-waarde

In de letterlijke zin gaat het bij de RC-waarde om de warmteweerstand van een hele constructie. Daar waar bij de RD-waarde wordt gesproken over de isolerende werking van slechts het isolatiemateriaal, heeft de RC-waarde betrekking op een gehele constructie. Zo’n constructie kan dan bijvoorbeeld bestaan uit een dak en de daarbij horende isolatiematerialen. Hoe hoger de isolerende werking van een constructie, hoe hoger de RC-waarde. De RC-waarde van een huis kan betrekking hebben op de volgende drie delen van een huis:

  • Dak – dient een minimale RC-waarde te hebben van minimaal 6.0 m2K/W
  • Gevel – dient een minimale RC-waarde te hebben van minimaal 4.5 m2K/W
  • Vloer – dient een minimale RC-waarde te hebben van minimaal 3.5 m2K/W

Een huis bouwen en het nut van isoleren

Een huis bouwen doe je niet om later in de kou te zitten. Isoleren heeft dus wel degelijk nut. Op zich weten we dat allemaal wel. Maar in welke aspecten zie je het nut van isoleren nou het meeste terug? Uiteindelijk staat maar één woord centraal als het gaat om isoleren, namelijk: besparen. Is de isolatie in orde, dan merk je dat – linksom of rechtsom – in je portemonnee. In eerste instantie is dat merkbaar en zichtbaar op je maandelijkse energierekening. Maar dat is niet het enige. Zeker op het moment dat je je huis wil gaan verkopen en je bent in staat aan te tonen dat de RC-waarde van je huis hoog is, dan is je huis simpelweg meer waard dan wanneer die waarde laag zou zijn.

Hoe bereken ik de RC-waarde van mijn huis?

Wellicht heb je nooit stilgestaan bij de RC-waarde van je huis of heb je er zelfs nog nooit van gehoord. Dat is mogelijk. Op diverse sites op internet is het mogelijk deze waarde van je bestaande woning te berekenen. In alle eerlijkheid, het kost enige moeite om dit te verifiëren. Heeft u reeds een woning of gaat u een huis bouwen en bent u benieuwd naar de RC-waarde ervan, schroom dan niet om het ons te vragen. Wij kennen als erkend bouwbedrijf alle ins en outs van de RC-waarden.

Maak een afspraak