Inspiratiegids
Inspiratiegids

De functie van Wiener Sprossen

De functie van Wiener Sprossen

26 april 2018 Blog

Wiener Sprossen. Huis bouwen ? Samen met Bouwbedrijf Lichtenberg. Dat is bouwen zonder zorgen!

Je zult ze ongetwijfeld weleens gezien hebben. Maar wellicht heb je er niet bij stilgestaan en dacht je: “Goh, wat een mooi authentiek huis. En wat zijn die afzonderlijke kleine ruitjes toch schattig om te zien!” Niet dat het in de categorie van het bekende tv-programma “Mindfuck” valt, maar Wiener Sprossen bieden wel de mogelijkheid iets te laten lijken wat het eigenlijk niet is.

Hoe zien Wiener Sprossen eruit?

Wiener Sprossen – men schrijft het ook weleens aaneen als wienersprossen – kenmerken zich vooral door de op het eerste oog diverse kleine ruitjes. In de realiteit is dat anders. De genoemde ruitjes vormen één geheel en bestaan dus gewoon uit één grote glasplaat. Na het aanbrengen van deze grote ruit zijn in een later stadium kleine kunststof of houten glaslatten op de plaat aangebracht. De functie van het aanbrengen van deze glaslatten is in eerste instantie puur esthetisch. Bewoners van een huis geven vaak de voorkeur aan een traditioneel aanzicht van hun huis. Men vindt dat de authenticiteit van het huis – en wellicht ook de waarde ervan – door Wiener Sprossen wordt verhoogd. Middels dit fenomeen wordt dat inderdaad (deels) bewerkstelligd.

Het zicht van de Wiener Sprossen kan echter nog verder worden verhoogd door het vakkundig afkitten op het moment dat de glaslatten of roeden op de glasplaat zijn bevestigd. De aanblik die is bereikt na het afkitten zorgt ervoor dat een passant of een potentiële koper nog meer de indruk krijgt dat hier sprake is van meerdere kleine isolatieruitjes.

Functionaliteit wienersprossen

We weten nu hoe wienersprossen eruitzien. Maar het heeft natuurlijk niet alleen een decoratieve functie. Indien men hiervan gebruikmaakt is er doorgaans sprake van dubbele beglazing. Tussen beide glasplaten in zit logischerwijs een ruimte die een warmte-isolerende functie heeft. Deze tussenruimte wordt behouden door het plaatsen van metalen afstandhouders. Zo voorkomt men dat na verloop van tijd enige speling ontstaat waardoor de wienersprossen wellicht een minder mooie aanblik zouden kunnen krijgen.

Montage Wiener Sprossen

Na het plaatsen van de dubbele glasplaat kiest de huiseigenaar voor plastic of houten glaslatten, ook wel roeden genaamd. Deze roeden worden eenvoudig middels dubbelzijdig plakband aan de buitenkant op de glasplaat gemonteerd. Bij het aanbrengen van deze roeden dient het plakband even breed te zijn als de roeden zelf. Als de roeden op de juiste plek zitten, dient men het geheel op professionele wijze af te kitten.

Ga je dus een huis of een villa bouwen, dan is het aanbrengen van Wiener Sprossen – ofwel wienersprossen – een interessante optie. Ook bij een eventuele verkoop van een huis is het zeker een overweging waard om een grote glasplaat op deze wijze te verfraaien. Steek je licht eens op bij Bouwbedrijf Lichtenberg. Zij kunnen je ongetwijfeld meer vertellen over de voordelen en het aanbrengen ervan.