Inspiratiegids
Inspiratiegids

Dakkapel of dakraam voor uw nieuwbouw villa

Gaat u een huis bouwen? Of denkt u wellicht zelfs aan villa bouw? Wat voor type woning u ook heeft of wenst: een dakkapel of dakraam misstaat nooit! Er is een rijk aanbod aan dakkapellen en dakramen. Voor u tot een voor u geschikte keuze kunt komen, is het wellicht goed dat we even stil staan bij wat een dakkapel of dakraam precies is.

De dakkapel nader bekeken

Een dakkapel is vaak een houten of kunststof uitbreiding die in de regel op de schuine kant van daken wordt gezet. De dakkapel wordt in het geval van nieuwbouw rechtstreeks geplaatst. Maar het is ook mogelijk om een dakkapel op een bestaande woning aan te laten brengen. Een dakkapel kan rechtstreeks op locatie gemaakt worden, maar ook is het mogelijk om een prefab dakkapel te bestellen. Deze wordt dan in bijvoorbeeld een fabriek gemaakt en daarna in de meeste gevallen binnen één dag op het dak gezet. Het grote voordeel van een dakkapel is, net als bij een dakraam, de extra lichtinval. Maar een dakkapel heeft nog een andere, grote(re) plus: het creëert extra ruimte. Zo kun je een ruime werkplek op zolder maken, of een extra logeerkamer. Een dakkapel biedt zo wellicht de nodige hoofdruimte, waardoor je je op zolder gemakkelijk(er) kunt bewegen.
Dakkapel of dakraam voor uw nieuwbouw villa

Het dakraam als alternatief

Nu is een dakkapel vaak een meerwaarde voor uw woning, maar het kan ook een behoorlijke investering zijn. Een dakraam, ook wel dakvenster genoemd, is daardoor meestal een goedkoper alternatief. In plaats van een uitbouw op het dak, wordt het dakraam in een schuin of plat dak ingebouwd. Bij de keuze voor een dakraam moet als uitgangspunt worden meegenomen, dat het dakraam goed te openen is. Op die manier kan de ruimte altijd en indien nodig geventileerd worden. Een dakraam is vaak te openen in een soort van kantelconstructie, oftewel als (uitzet)tuimelvenster. Dakramen kunnen tegenwoordig niet alleen handmatig, maar ook elektrisch worden geopend. Er zijn verschillende modellen dakramen van diverse materialen, zoals kunststof, hout en aluminium. Het gevarieerde aanbod aan modellen is onder meer nodig omdat er ook diverse soorten daken zijn. Zo kan een dakraam geplaatst worden in een met dakpannen bedekte oppervlakte, maar evengoed kunnen dakramen in een rietgedekt huis of rietgedekte villa geplaatst worden.

Dakraam of dakkapel: bent u er al uit?

Naast de genoemde mogelijkheden en voordelen spelen ook persoonlijke voorkeuren een rol bij de keuze voor een dakraam of dakkapel. Ook kan het zijn, dat de keuze afhankelijk is van bijvoorbeeld de totale kosten die in het bouwen van een huis meegenomen dienen te worden. Wat voor u ook de redenen mogen zijn, voorop staat dat u zich bij ons zo goed mogelijk kunt laten informeren over de  voor u beste optie. Wij denken graag met u mee voor een oplossing op maat. Of het nu om de kleinste uitbouw of om villa ontwerpen gaat: neem gerust contact met ons op, wij praten u graag bij over alle mogelijkheden die er op het gebied van installatie van dakkapellen en dakramen zijn!

Maak een afspraak