Inspiratiegids
Inspiratiegids

Breedplaatvloer of kanaalplaatvloer?

Breedplaatvloer of kanaalplaatvloer?

2 april 2015 Blog

Tijdens de bouw van een woning zullen toekomstige bewoners voor een aantal keuzes worden gesteld. Eén van deze keuzes heeft betrekking op de vloerconstructie. Er zijn diverse vloerconstructies mogelijk, maar de meest voorkomende opties zijn de breedplaatvloer en kanaalplaatvloer. Maar wat is nu het verschil tussen beide?

Breedplaatvloer

De breedplaatvloer is een geprefabriceerde, gewapende betonvloer. Deze vloeren zijn makkelijk herkenbaar aan hun ingestorte tralieliggers. Breedplaatvloeren hebben een vaste plaatbreedte van 2400 of  3000 mm, afhankelijk van de belasting en de overspanning zijn de dikte en lengte variabel. Bovendien kunnen in één breedplaatvloer uitsparingen of prefab hoeken gemaakt worden. Hierdoor hebben de platen een grote mate van vormvrijheid. Tijdens het productieproces kunnen er verschillende voorzieningen worden meegestort, zoals centraaldozen, inbouwdozen, instortbussen voor de mechanische ventilatie, diverse soorten sparingen en de leidingen voor bijvoorbeeld de betonkernactivering. Tevens blijft er nog voldoende ruimte over om het riool of kanalen van het ventilatiesysteem te verwerken. Als dit allemaal is aangelegd kan de vloer worden afgestort met een meewerkende betonlaag en kan de bovenzijde netjes worden afgewerkt. De onderzijde wordt, doordat de platen in een mal worden gestort, glad opgeleverd met een minimale naad. Dit zorgt  voor een snelle en makkelijke afwerking en verminderd de kans op zichtbare scheuren in het plafond.

breedplaatvloer voorbeeld breedplaatvloer schets

Kanaalplaatvloer

Net als de breedplaatvloer is de kanaalplaatvloer een prefab, voorgespannen betonvloer, veelal gebruikt in de woningbouw als verdiepingsvloer. In de platen zijn holle kanalen aangebracht waardoor de platen lichter worden zonder veel sterkte te verliezen. De platen worden in een soort matrijs geproduceerd hebben de platen een strak en glad uiterlijk. De onderzijde van de een plaat is uitermate geschikt voor spuitbehandelingen en de bovenzijde is klaar voor een afwerklaag of druklaag. Er kunnen overspanningen tot 18 meter bereikt worden, maar in de woningbouw zal dit niet snel nodig zijn. De standaard breedte bedraagt 1200 mm. Om op de volledige vloerveldbreedte uit te komen worden pasplaten geleverd. De naden tussen de platen worden veelal opgevuld met betonmortel. In de holle kanalen kan isolatiemateriaal worden aangebracht. Voor de geïsoleerde begane grondvloer wordt dan een laag steenwol of tempex onder de kanaalplaat aangebracht in de fabriek. Hiermee wordt al snel 30% energie bespaard. Ook voor de kanaalplaten geldt dat er tijdens het productieproces rekening kan worden gehouden met installatiewerk, zo worden er prefab sparingen en elektradozen aangebracht. Op deze manier kan de installateur de woning snel en op maat afleveren. In de afwerklaag kunnen de vloerverwarmingselement aangelegd worden. Echter is deze laag niet dik genoeg voor bijvoorbeeld de riolering of ventilatiekanalen en kunnen zonder aanpassingen aan de vloer in worden opgenomen in de vloerplaten. Deze zullen in een verlaagd plafond onder de kanaalplaatvloer verwerkt worden.

Geisoleeerde kanaalplaatvloer

De voordelen op een rij

Breedplaatvloer  Kanaalplaatvloer
 Grote vormvrijheid  Laag eigen gewicht
 Uitgebreide instortvoorzieningen  Hoge toelaatbare belasting
 Betere afwerking van balken/leidingen  Snelle montage
 Geen onderlinge naad  Relatief goedkoop

Dus kiest u voor een breedplaatvloer of voor een kanaalplaatvloer?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.