Inspiratiegids
Inspiratiegids

Bouwtermen – wat houdt een stelpost in?

Bouwtermen – wat houdt een stelpost in?

17 maart 2020 Blog

In het kader van lastige termen in de bouw, lichten we dit keer de stelpost toe. Een term die u regelmatig tegen zult komen voorafgaande aan en tijdens de bouw van uw eigen villa. Dus: wat is een stelpost?

Een stelpost is een onderdeel van de offerte en later de rekening, waarvan de uiteindelijke kosten nog niet precies duidelijk of afgestemd zijn. Dit gaat meestal niet om grote onderdelen en hoge bedragen, maar om de details waarvan de uitvoering nog niet duidelijk of afgesproken is. Over het algemeen zijn het geen onderdelen of materialen die door de uitvoerende partij worden aangepast, maar keuzes die bij de opdrachtgever, u dus, liggen. Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering van het sanitair, de tegels in de badkamer of extra freeswerkzaamheden voor een verplaatst stopcontact. Ook kan het voorkomen dat de precieze hoeveelheden van bepaalde materialen nog niet bekend zijn. Een stelpost kan ook worden gebruikt voor werkzaamheden die vooraf niet goed in te schatten zijn, maar dat is meestal in geval van een verbouwing van een bestaande woning.

Dus: zolang er nog onduidelijkheid bestaat over de precieze en uiteindelijke kosten, wordt er een stelpost opgesteld waarbij de totaalprijs van de materialen en de manuren tijdelijk wordt ingeschat. Na afloop van de uitvoering worden deze kosten verrekend met of opgeteld bij de totale kosten.

Het is dan ook van belang om voor de start van de bouw zoveel mogelijk afspraken en details concreet en doorgesproken te hebben, en dus zo min mogelijk stelposten op de rekening aan te treffen. Hoe minder stelposten, hoe duidelijker uw beeld van de totaalprijs. Wist u trouwens dat de aannemer 10% provisiekosten op de stelposten rekent? Dit omdat het ook voor de aannemer een risicofactor is. Reden te meer om de stelposten weg te werken voor de definitieve start van de bouw van uw droomvilla!

Het is bij Bouwbedrijf Lichtenberg vanaf de eerste afspraak tot de oplevering van uw droomvilla prioriteit om de contacten goed en de lijntjes kort te houden. Ook in geval van de stelposten. Meer weten? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op. In welke fase dan ook!