Inspiratiegids
Inspiratiegids

Bouwkosten villa bouwen

Bouwkosten villa bouwen

26 februari 2019 Blog

Bouwkosten
Wanneer je een kavel wilt gaan kopen en daarop je droomhuis wilt realiseren, dan ben je vast benieuwd naar het prijskaartje dat daaraan hangt. Behalve de grond- en bouwkosten krijg je namelijk ook te maken met allerlei andere bijkomende kosten. In dit blog geven we je een overzicht van het totale kostenplaatje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Stichtingskosten
De totaalkosten voor de aankoop van een kavel, het ontwerp, de voorbereidingen, de bouw van een huis en ten slotte de kosten voor tuin, bestrating, tuin en inrichting noemen wij de stichtingskosten.

Grondkosten
Onder grondkosten verstaan we de koopprijs van de kavel. De kosten hiervoor verschillen sterk m.b.t. de grootte van de kavel maar ook zeker per provincie, stad en zelfs straat.

Sloopkosten
Het kan zijn dat op de kavel nog een bestaande woning staat. Deze zal gesloopt moeten worden. Tevens kan het zo zijn dat deze woning nog asbest bevat. Naar gelang de grootte en hoeveelheid van deze 2 onderdelen kunnen sloopkosten bepaald worden.

Kosten architect / constructeur
Een architect vertaald jouw wensen in een schetsontwerp. Bij dit ontwerp wordt uiteraard rekening gehouden met de de regels van het bestemmingsplan. In een latere fase wordt het schetsontwerp omgezet naar een complete vergunningaanvraag. Tevens zal de constructeur een gehele constructieberekening moeten maken. Bij Bouwbedrijf Lichtenberg zijn deze kosten in de aanneemsom opgenomen.

Leges
Om überhaupt te kunnen bouwen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vervangt verschillende losse vergunningen, zoals de bouwvergunning en milieuvergunning, en kun je aanvragen bij de gemeente. Voor zo’n vergunning betaal je zogenoemde leges. De hoogte hiervan verschilt per Gemeente, dit ligt rond 3 a 4% van de bouwkosten.

Bodemonderzoek
Als jij een zelfbouw hypotheek wilt afsluiten, kan het zijn dat de geldverstrekker een aantal documenten verplicht. Zo moet je bijvoorbeeld de uitkomst van een bodemonderzoek aanleveren als bewijs dat de grond waarop je bouwt hiervoor geschikt is. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de perceel grootte.

Afbouwgarantie
Het is mogelijk om via Bouwbedrijf Lichtenberg een zgn. afbouwgarantie bij Woningborg af te sluiten. Er zijn hypotheek verstrekkers die dit eisen. Het is bij Bouwbedrijf Lichtenberg niet verplicht een Woningborg garantie aan te gaan. De kosten voor een Woningborgcertificaat zijn 0,5% van de aanneemsom.

Taxatie
Ook moet je kunnen bewijzen dat het te bouwen huis een bepaalde waarde heeft. De waarde van het huis moet daarom door een taxateur worden vastgesteld, op basis van de bouwtekeningen en de koopovereenkomst. De kosten van een taxatie liggen uiteen, maar zal rond € 500,– liggen

Bouwkosten
De bouwkosten zijn alle kosten die wij je als bouwer in rekening brengen. Uiteraard is het 100% helder wat je hiervoor krijgt middels het tekenwerk met een duidelijke Technische Omschrijving. Wij kunnen u goed inlichten wat de kosten zullen zijn voor de bouw van uw droomhuis

Keuken en badkamer
In de aanneemsom van Bouwbedrijf Lichtenberg zijn geen kosten opgenomen voor een badkamer / toilet en keuken. Deze zullen ongetwijfeld wel geleverd en gemonteerd moeten worden. Het is verstandig in een vroeg stadium een bezoek te brengen aan de keuken- en badkamerleverancier. Zij kunnen u goed inlichten met welke bedragen u in uw geval rekening meer moet houden.

Bijkomende kosten
Naast al deze kosten krijg je ook te maken met bijkomende kosten. Dit zijn onder meer de kosten voor het regelen van je hypotheek. Gemiddeld kost dat € 2.750. Ook de kosten voor de officiële overdracht van de grond zijn voor jouw rekening. Reken op zo’n € 1.000 voor de aktes en kosten van de inschrijving van de akte in het Kadaster.

Aansluitkosten nutsvoorzieningen
Tijdens de bouw heb je water en elektriciteit nodig. Je krijgt daarom te maken met kosten voor de tijdelijke aansluiting van bouwwater en -stroom. Voor het aansluiten van nutsvoorzieningen, zoals water, riolering, elektra, televisie en telefonie, valt er ook een rekening op je deurmat.

Inrichting en verhuizing
Heb je de sleutel van de woning in handen? Fijn! Maar bedenk van te voren dat er ook kosten verbonden zijn aan het verhuizen van je spullen, het inrichten van je huis en eventueel het aanleggen van een tuin en bestratingen. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van het huis, materiaalgebruik en afwerkingsniveau.

Maandlasten
Koop / bouw je voor het eerst een huis, denk dan ook aan de divers maandlasten als hypotheek, opslag- en inboedelverzekering, (gas)- water- elektrakosten e.d.

Budgettering
Bouwbedrijf Lichtenberg heeft een budgettering opgesteld om inzicht te geven van de totale kosten voor de bouw van een huis. Deze is naar eigen inzicht in te vullen. Wanneer u een dergelijk budgettering wilt ontvangen, neem dan contact op met ons. Wij kunnen u een budgettering per mail toesturen. Mocht het tot een afspraak komen dan nemen wij deze budgettering samen door om deze zo reëel mogelijk te maken.