Inspiratiegids
Inspiratiegids

Blog Nieuwbouw huis bouwen met een gashaard

Blog Nieuwbouw huis bouwen met een gashaard

10 december 2019 Blog

Nieuwbouw huis bouwen met een gashaard

Nieuwe woning bouwen met gashaard nog mogelijk?

Vanaf 1 juli 2018 moeten alle nieuwbouwwoningen gasloos worden gebouwd, dit houdt in, dat er geen gasleiding meer aangesloten wordt in een nieuw woning.

Alle woningen moeten ook luchtdicht gebouwd worden, de gashaard moet als een gesloten systeem aangesloten worden. Bij een gesloten gashaard systeem staat het open vuur niet in verbinding met een ruimte binnen, dit kan de woonkamer en/of woonkeuken zijn.

De aanvoer van verse lucht, maar ook de rook moet goed afgevoerd worden. Bij een gesloten systeem wordt een dubbelwandige afvoerbuis toegepast. In de buitenste buis wordt verse lucht aangevoerd, in de binnenste buis worden de rookgassen afgevoerd naar buiten.

Dit dubbelwandige afvoerkanaal kan worden weggewerkt in een gemetselde schoorsteen, prefab schoorsteen of door een dak doorvoer in het dakvlak.
Bij eventuele extra wensen betreft de aanvoer van verse lucht, kan er ook gekozen worden voor verse luchtbuizen onder de begane grondvloer (in de kruipruimte) die in contact staan met één of twee ventilatieroosters in de spouwmuur gevel.

Wist u dat de vlam in de gashaard bij een gesloten systeem warmer wordt dan bij een open systeem. De vlam van het haard zit altijd achter glas. Hierdoor is een gashaard met een gesloten systeem ook veiliger dan een open systeem.

Nieuwe woningen moeten gasloos gebouw worden, maar moeten tegenwoordig ook goed geïsoleerd worden, om de woning een dik jasje te geven.

Hierdoor wordt de haard niet alleen voor de sfeer en gezelligheid geplaatst, maar ook als warmtebron gebruikt.

Maar hoe kan nou een gashaard geplaatst worden, als er geen gasleiding meer aangesloten wordt in de woning?

Tegenwoordig hebben leveranciers/ verkoopbedrijven van gashaarden een mooi systeem om de gasfles ergens buiten de woning op het perceel te plaatsen.

Hierdoor staat de gasfles dus niet binnen.

En wist u dat er tegenwoordig bedrijven bestaan die dagelijks rondrijden in Nederland om gasflessen op locatie te vullen?
Hierdoor hoeft u zelf niet meer de kou in, of de gasfles te wisselen en mee te nemen achterin de auto om deze gasfles te vullen.

U kunt zelf lekker genieten van de gashaard in u nieuwe woning. Voor meer informatie over een gewenste gashaard kunt u contact opnemen met één van onze haardenleveranciers.