Inspiratiegids
Inspiratiegids

Amerikaanse stijl

Amerikaanse stijl

8 januari 2020 Blog

In het vorige blog hebben we diverse stijlen benoemd, waarin een villa gebouwd kan worden. Dit keer vertellen we meer over de Amerikaanse stijl en alle bijbehorende mogelijkheden. Een bouwstijl die in ieder geval kan worden herkend aan zijn grootse uitstraling.

Een ‘Amerikaanse villa’ heeft een paar karakteristieke eigenschappen. Een daarvan is de veranda. Zoals we in de film zien en in boeken lezen, heeft bijna elke villa in Amerika een grote houten veranda. Niet zoals wij een zonnige hoek van de tuin afzetten, maar een Amerikaanse veranda loopt echt langs of zelfs om het hele huis. Ook herkennen we de Amerikaanse stijl aan de opbouw van de villa: de meeste huizen zijn in de breedte gebouwd en niet zozeer in de hoogte. Dat zorgt meteen voor de prachtige statige vorm, waarbij veel aandacht naar de entree wordt getrokken, bijvoorbeeld door een trap richting de voordeur en de centrale ligging van de massieve voordeur.

De Amerikaanse uitstraling

Natuurlijk speelt hout een grote rol. Niet alleen bij die veranda, maar eigenlijk bij de hele woning. Vaak bestaan de wanden uit een soort houten schrootjes, die veel sfeer geven. Deze houten buitenkant wordt vaak uitgevoerd in lichte tinten. In Nederland, maar ook steeds vaker in Amerika bestaat de basis van de woning overigens wel uit stevig beton en stenen.
De nodige ruimte wordt behaald door het aanbrengen van prachtige dakkappellen, die de vorm van de woning benadrukken. Dit wordt nog eens versterkt wordt door de contrasterende kleur van het dak. Vaak wordt daarbij gespeeld met vormen, door bijvoorbeeld de combinatie van ronde en rechte details.

Groots leven

Hoewel we in Nederland vaak denken in termen als ‘less is more’ gaat dat voor een Amerikaanse villa echt niet op. De eerdergenoemde veranda, maar ook de voordeur en de raampartijen mogen groots. En als we dan kijken naar de zomers in Nederland, die steeds warmer en langer worden, is het niet moeilijk om een voorstelling te maken van een lange zomerse avond op de veranda, in die schommelstoel, eventueel de buitenhaard aan en natuurlijk een homemade lemonade binnen handbereik: laat het genieten maar beginnen!