Inspiratiegids
Inspiratiegids

Als zelfstandige je eigen huis bouwen

Een huis bouwen als zelfstandig ondernemer of zzp’er is wellicht voor velen een droom. Het is heerlijk om eigen baas te zijn en zelfstandig je beslissingen te kunnen nemen. Niemand staat je iets in de weg. Sterker nog, in deze huidige tijd word je als beginnende ondernemer door de belastingdienst ook nog eens behoorlijk in de watten gelegd. En dat is nou net waar sommige economen een enorm probleem in zien. Als we ons oor te luister leggen bij bijvoorbeeld oud-directeur Coen Teulings van het Centraal Plan Bureau (CPB), lijkt het erop dat we over 20 jaar een dijk van een probleem hebben.

09 Als zelfstandige een huis bouwen

Een huis bouwen met belastingvoordeel

Er is nogal wat kritiek op het huidig belastingstelsel. In Nederland worden met name de mensen zonder baan gestimuleerd voor zichzelf te beginnen. Daar is op zich niets mis mee. Sterker nog, deze ontwikkeling kan de economie – en dus ook de bouwbranche – een enorme boost geven en zorgt voor een gezonde hoeveelheid dynamiek. Maar de angst lijkt gegrond dat zelfstandige ondernemers en zzp’ers te veel kunnen genieten van de fiscale voordelen die daaraan gekoppeld zijn. Ook in de bouw zien we steeds vaker dat men ervoor kiest voor zichzelf te beginnen. Ook deze zelfstandige ondernemers die voorheen nog gewoon bij een baas werkten, krijgen volgens Teulings te veel fiscale voordelen in de schoot geworpen.

Teulings vertelt ons onder meer het volgende: “Het is mooi om te zien dat mensen die werkzaam zijn in de bouw het lef hebben als zzp’er verder te gaan. Dat mag best worden beloond, zij het met mate. Maar over 20 jaar hebben we een enorm probleem. Een huis bouwen als zzp’er is een mooie uitdaging, maar te veel zelfstandigen hechten gewoon te weinig waarde aan een gedegen pensioenopbouw. Dat komt ons duur te staan.”

Groot probleem over 20 jaar

Is een huis bouwen je droom? En zie jij je toekomst als een zelfstandig ondernemer of zzp’er? Vergeet dan niet het belang van pensioen en WAO hierin mee te nemen. Dat is de boodschap die Teulings starters in de bouw maar ook in andere branches wil meegeven. Met name zzp’ers denken er niet bij na of hebben simpelweg niet genoeg financiële middelen om hiervoor geld opzij te zetten. Teulings vertelt verder: “Nu gaat het gelukkig weer goed in de bouw, maar hoe lang blijft dat voortduren? En wat gebeurt er als zzp’ers verzuimen geld voor hun pensioen opzij te zetten? Wie lost dat probleem op als we 20 jaar verder zijn?”

Maak een afspraak